Η CATL ετοιμάζει μπαταρία ικανή να υποστηρίξει αμιγώς ηλεκτρικά αεροπλάνα (video)


Η κινεζική εταιρεία παρουσίασε μια νέα μπαταρία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, την οποία θα αρχίσει να παράγει εντός του 2023 για τα EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 24/4/2023

Ένα από τα «στοιχήματα» των αυτοκινητοβιομηχανιών, αναφορικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποτελεί η αύξηση της αυτονομίας τους. Βασικό ρόλο σε αυτό το στόχο παίζει η μπαταρία τους.

Την ώρα που ετοιμαζόμαστε για τους νέους τύπους μπαταριών, η CATL παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης τη δική της πρόταση, την «Condensed Battery», η οποία θα μπορεί να έχει ενεργειακή πυκνότητα έως 500 Wh/kg. Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι εκτός από την υψηλή τιμή απόδοσης, θα υπάρχει και υψηλό επίπεδο ασφάλειας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέους δρόμους εξηλεκτρισμού, που φτάνει στη δημιουργία αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών αεροπλάνων.

Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μπαταρίες «4680» της Tesla, που θεωρούνται από τις πιο προηγμένες στην αγορά, έχουν ενεργειακή πυκνότητα που φτάνει έως και 296 Wh/kg.

Η κορυφαία απόδοση έρχεται με τη χρήση μιας σειράς από καινοτόμες τεχνολογίες, μεταξύ άλλων, στα υλικά καθόδου, ανόδου και των διαχωριστών, αλλά και συνολικά της διαδικασίας κατασκευής. Έτσι, η απόδοση των κυψελών είναι μεγαλύτερη, ενώ αυξάνεται και η σταθερότητά τους.

Ήδη η CATL συνεργάζεται με άλλες εταιρείες με τελικό στόχο τη δημιουργία ηλεκτρικών επιβατικών αεροσκαφών και εφαρμόζει πρότυπα στα πλαίσια δοκιμών, ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό και τα EV θα εκμεταλλευθούν τη νέα μπαταρία, με την CATL να γνωστοποιεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει η μαζική παραγωγή της για τη χρήση της σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Η ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών είναι η βασική κινητήρια δύναμη που οδηγεί την τεχνολογική καινοτομία για την CATL», δήλωσε ο Wu Kai, επικεφαλής επιστήμονας της CATL. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πλέον θα εγκαινιαστεί μια εποχή «καθολικού εξηλεκτρισμού των θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών, δημιουργώντας περισσότερες δυνατότητες βιομηχανικής ανάπτυξης και επίτευξης του παγκόσμιου στόχου για ουδετερότητα άνθρακα».

Ήδη από το 2021, έχει θέσει σε κυκλοφορία την πρώτη γενιά μπαταρίας ιόντων νατρίου, με ενεργειακή πυκνότητα 160 Wh/kg, ενώ πέρυσι ήταν η σειρά της μπαταρίας Qilin, η οποία «υπόσχεται» αυτονομία 1.000 km (στον κύκλο CLTC) και φόρτιση από το 10% έως το 80% μόλις σε 10 λεπτά.