Η Ford καινοτομεί και «παντρεύει» τα μοντέλα της με drones (photos)


Η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει καπάκι στην οροφή των οχημάτων, το οποίο όταν ανοίγει αποκαλύπτει το σύστημα πρόσδεσης για drones.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: USPTO
  • 2/2/2023

Οι κατασκευαστές ανά τον κόσμο πασχίζουν συνεχώς να εντυπωσιάσουν με τις εφευρέσεις και καινοτομίες τους, προσπαθώντας να κάνουν τα μοντέλα τους ξεχωριστά, ακολουθώντας τις τάσεις και τις ανάγκες της αυτοκίνησης, αλλά και ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας έρχεται από την Ford, αφού φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο να μετατρέψει τα φορτηγά της σε... ελικοδρόμια για drones. Η αμερικανική εταιρεία οραματίζεται ένα μέλλον όπου drones θα μπορούν να προσγειώνονται πάνω στις οροφές των οχημάτων της, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν αλλά και να ψύχονται, εάν έχουν υπερθερμανθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτό επιβεβαιώνεται μέσω της αντίστοιχης πατέντας που κατοχύρωσε η Ford μέσω του Γραφείου Πατεντών και Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, και αναφέρεται ως «σύστημα στην οροφή του οχήματος για πρόσδεση και ψύξη μη-επανδρωμένων εναερίων οχημάτων,» που βασίζεται σε μία ειδικά σχεδιασμένη οροφή, η οποία φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία του συστήματος.

Η οροφή διαθέτει ένα άνοιγμα, στο οποίο θα «κρύβεται» η βάση του drone, και καλύπτεται με ένα πάνελ που μοιάζει με καπάκι. Όταν το άνοιγμα αυτό είναι καλυμμένο, η οροφή θα μοιάζει με μία συμβατική οροφή ενός άλλου οχήματος, όμως όταν θα είναι ανοιχτό, θα αποκαλύπτει το σύστημα πρόσδεσης των drones.

Έτσι, αυτά θα μπορούν να «παρκάρουν» πάνω στις οροφές των οχημάτων της Ford αυτόματα, και να συνδεθούν με το σύστημα, προκειμένου να φορτίσουν και να ρίξουν τη θερμοκρασία τους. Αυτό μπορεί να συμβεί, τόσο όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση, αλλά κι εν κινήσει, όταν αυτό ταξιδεύει με σχετικά χαμηλές ταχύτητες.

Η καινοτομία δε σταματά εκεί, καθώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτή η «αποβάθρα» θα είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία θα φορτίζουν την μπαταρία του drone. Η ψύξη τους θα πραγματοποιείται επίσης είτε εν κινήσει, μέσω αεραγωγών, που θα κατευθύνουν τον αέρα αποκλειστικά προς το drone, είτε σε στάση, μέσω ενός ενεργού συστήματος ελέγχου της θερμοκρασίας.