Μισός αιώνας "ζωής" για το καινοτόμο AWD της Subaru (video)


Ήταν Σεπτέμβριος του 1972 όταν η Subaru παρουσίαζε το Leone 4WD, που για πολλούς θεωρείται το πρώτο όχημα μαζικής παραγωγής με σύστημα τετρακίνησης.

  • ΦΩΤΟ: CAR AND DRIVER, SUBARU
  • 17/9/2022

Η ερώτηση για το ποιος κατασκευαστής παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με σύστημα τετρακίνησης, δυσκολεύει ακόμα τους ειδήμονες της ιστορίας της αυτοκίνησης. Η παγίδα αυτού του ερωτήματος βρίσκεται στις λέξεις “μαζική παραγωγή” αφού πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ένας τριψήφιος αριθμός αρκούσε για να εντάξει το όχημα στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το Subaru Leone 4WD του 1972, εν δράσει.
Το Subaru Leone 4WD του 1972, εν δράσει.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και την παραγωγική δυνατότητα των εργοστασίων να εκτοξεύεται, τα δεδομένα άλλαξαν και έτσι τετρακίνητες προτάσεις όπως αυτή του Jensen FF των 320 μονάδων που παρουσιάστηκε το 1966, δεν κατάφεραν να μπουν στη “μαζική” κατηγορία. Κάτι που κατάφερε το Subaru Leone που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1971 στην Ιαπωνία και ένα χρόνο μετά λανσαρίστηκε με το σύστημα 4WD.

Έκτοτε ακολούθησαν άλλες 21.000.000 μονάδες μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα όπου η Subaru γιορτάζει τη συμπλήρωση 50 ετών από τη στιγμή που λάνσαρε το σύστημα AWD .Τα τετρακίνητα μοντέλα της Subaru αντιστοιχούν τη δεδομένη στιγμή στο 98% των πωλήσεων της και όλα εφοδιάζονται πλέον με το Σύστημα Μόνιμης Συμμετρικής Τετρακίνησης (Symmetrical AWD) που "παντρεύεται" με τον Subaru Boxer κινητηρά με τους κυλίνδρους σε οριζόντια αντικριστή διάταξη και με χαμηλό κέντρο βάρους.

Στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα σύστημα που διακρίνεται για την ισορροπία που προσφέρει αφού βρίσκεται αμφίπλευρα από τον κεντρικό άξονα, σε τέλεια ευθεία. Αυτός ο συνδυασμός, του χαμηλού κέντρου βάρους του κινητήρα και του συμμετρικού συστήματος μετάδοσης, έχει ως αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί την σταθερόττηα και την πρόσφυση του αυτοκινήτου, προσφέροντάς του εξαιρετική απόδοση ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το Symmetrical AWD κατανέμει τη ροπή και στους τέσσερις τροχούς ανάλογα με τις πληροφορίες που παίρνει από το κεντρικό διαφορικό και το Σύστημα VDC (Σύστημα Δυναμικού Ελέγχου Οχήματος). To κεντρικό διαφορικό φροντίζει μέσω ενός συνεκτικού συστήματος λειτουργίας για τη σωστή κατανομή ροπής μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα κίνησης, ενώ το VDC με ηλεκτρονικούς αισθητήρες λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, ώστε, σε συνδυασμό με το κεντρικό διαφορικό, να κατανείμει τη ροπή στον τροχό που χρειάζεται.

Η Subaru ωστόσο δεν είναι μια εταιρεία που... επαναπαύεται στις δάφνες της. Από την πρώτη στιγμή που παρουσίασε το σύστημα AWD μέχρι σήμερα, συνεχίζει να το εξελίσσει και να το φέρνει πιο κοντά στις ανάγκες του κάθε οδηγού που θα επιλέξει κάποιο από τα μοντέλα της.

Το ίδιο συνεχίζει να κάνει ακόμα και σήμερα στα υβριδικά που είναι εξοπλισμένα με το e-BOXER και τα οποία μέσω ενός ηλεκτροκινητήρα που είναι εγκατεστημένος στο CVT κιβώτιο ταχυτήτων, ελέγχει τη ροπή όταν το όχημα πατάει σε ολισθηρές επιφάνειες (πάγος, νερό ή χιόνι) όπου η απώλεια πρόσφυσης είναι μεγαλύτερη.

Στην περίπτωση του αμιγώς ηλεκτρικού Subaru Solterra το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την Toyota πάνω στην πλατφόρμα e-TNGA, τα δεδομένα είναι διαφορετικά αφού η τετρακίνηση βασίζεται στο AWD-X σύστημα και στους δύο ηλεκτρικινητήρες που είναι τοποθετημένοι στους άξονες.

Δείτε στο παρακάτω video περισσότερες λεπτομέρειες για το Symmetrical AWD της Subaru που φέτος γίνεται 50 ετών...