Ο κινητήρας Wankel είναι καταλληλότερος για κίνηση με υδρογόνο (Video)


Είναι το όνειρο κάθε μηχανικού αλλά και ο εφιάλτης σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση καυσίμου (και λαδιού) και τους εκπεμπόμενους ρύπους. Ωστόσο, ο περιστροφικός κινητήρας είναι ο πιο αρμόζων για την κίνηση με καύση υδρογόνου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: BOB SOROKANICH, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΠΗΓΗ: ROAD AND TRACK.
  • 17/1/2022

H πρόσφατη προσπάθεια της Toyota να διατηρήσει στην επικαιρότητα τον θερμικό κινητήρα με τη καύση υδρογόνου ως καύσιμο, για κάποιους επανέφερε στο προσκήνιο τον Wankel. Ο περιστροφικός κινητήρας είναι πιο απλός από έναν εμβολοφόρο, μικρότερος σε διαστάσεις και πιο αποδοτικός στον ίδιο μικρό κυλινδρισμό, συγκριτικά.

Το δημιούργημα του Felix Wankel (φωτογραφία κάτω) θα μπορούσε να βρει μία ακόμα ευκαιρία στην περίπτωση καύσης υδρογόνου σε έναν θερμικό κινητήρα για την κίνηση. Θυμίζουμε ότι πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, το 2003, οι άνθρωποι της Mazda είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με τη χρήση υδρογόνου ως καύσιμο στο RX-8.

To 2006 η εταιρεία διέθεσε δύο RX-8 Hydrogen RE σε ισάριθμους πελάτες της τα οποία ήταν διπλού καυσίμου, καθώς ο κινητήρας τους μπορούσε να λειτουργήσει τόσο με αμόλυβδη βενζίνη όσο και με υδρογόνο. Δύο χρόνια αργότερα, διέθεσε άλλα 30 στη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «HyNor» που είχε θεσπίσει η χώρα.

Η προσπάθεια της Mazda ήταν να πειραματιστεί και να εξελίξει σε πραγματικές συνθήκες μετακίνησης την τεχνολογία, η οποία σταμάτησε όταν διέκοψε τη διάθεσή του στην Ευρώπη (2010) και την παραγωγή του μοντέλου (2012) επειδή ο περιστροφικός κινητήρας δεν πληρούσε τα όρια εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, παρά τα μειονεκτήματά του ως βενζινοκινητήρας, ο Wankel αποδείχτηκε ότι πλεονεκτεί τού εμβολοφόρου κινητήρα όταν πρόκειται για τη χρήση υδρογόνου. Στο παρακάτω βίντεο που δημιούργησε ο κ. Jason Fenske στο κανάλι του στο «YouTube» μπορούμε να δούμε γιατί ο κινητήρας Wankel μπορεί να αποτελέσει τελικά τη λύση για τη διατήρηση των μηχανών εσωτερικής καύσης και την εξακολούθηση τοποθέτησής τους στα νέα μοντέλα των εταιρειών, στο μέλλον.