Οι οθόνες στα αυτοκίνητα γίνονται πιο χρηστικές και πιο... ομιλητικές!


Οι οθόνες νέας γενιάς αποκτούν μεγαλύτερα εικονίδια, ενώ επιστρέφουν τα κλασικά χειριστήρια για τη ρύθμιση συγκεκριμένων συστημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/3/2024

Η απόσπαση της προσοχής των οδηγών αποτελεί μία από τις συνηθισμένες αιτίες ατυχημάτων και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χρήση του κινητού τηλεφώνου και στην απασχόληση με την οθόνη του συστήματος πολυμέσων.

Για το κινητό έχουν πέσει κατά καιρούς διάφορες ιδέες στο τραπέζι, όπως π.χ. να γίνεται αυτόματη απενεργοποίησή του, όταν αντιλαμβάνονται οι αισθητήρες του ότι βρίσκεται μέσα σε ένα κινούμενο όχημα, ενώ έχουν αναπτυχθεί ήδη κάμερες, που μπορούν να καταγράψουν από μακριά τους παραβάτες με βάση τη στάση του σώματος και του κεφαλιού τους.

Όσον αφορά στα συστήματα Multimedia και στις οθόνες τους βλέπουμε, ότι έχει δημιουργηθεί μία νέα τάση επανασχεδιασμού τους με κύριο γνώμονα τη διευκόλυνση του οδηγού, αλλά και την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου της απόσπασης της προσοχής του από την κυκλοφορία στο δρόμο.

Οι νέες οθόνες γίνονται χρηστικότερες με μεγαλύτερα εικονίδια αφής, που δεν χρειάζεται να είσαι δεινός σκοπευτής για να τα πετύχεις, ενώ σε πολλά σύγχρονα μοντέλα επιστρέφουν οι κλασικοί περιστροφικοί διακόπτες εκτός οθόνης για τη ρύθμιση π.χ. του κλιματισμού, του ηχοσυστήματος, κλπ. Την ίδια λογική υπηρετεί και η επιστροφή συμβατικών χειριστηρίων στο τιμόνι με τη μορφή διακοπτών και πλήκτρων, που λειτουργούν με αυτοματοποιημένες κινήσεις των δαχτύλων του οδηγού και χωρίς να χρειάζεται να πάρει το βλέμμα του από τον δρόμο.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα αυτοκίνητα μας, θα επιτρέψει την αναβάθμιση του συστήματος φωνητικών εντολών. Ο οδηγός δεν θα ψάχνει στην οθόνη μέσα από μια ζούγκλα υπομενού αφήνοντας το όχημα να κινείται σε τυφλή πορεία, αφού οι εντολές του θα γίνονται απόλυτα κατανοητές και θα εκτελούνται απροβλημάτιστα.

Μια άλλη οθόνη, που θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό των αυτοκινήτων νέας γενιάς είναι το γνωστό μας Head Up Display. Πρόκειται για τις γνωστές οθόνες προβολής σημαντικών πληροφοριών και ενδείξεων για τον οδηγό στο μπροστινό παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Η εξέλιξη των Head Up Displays γίνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, καθώς διευρύνεται θεαματικά η γκάμα των προσφερόμενων πληροφοριών, μεταφέροντας στο επίκεντρο του οπτικού πεδίου του οδηγού τον πίνακα οργάνων, το σύστημα πλοήγησης, κλπ. Οι μελλοντικές οθόνες προβολής θα διαθέτουν επίσης υψηλότερης ευκρίνειας γραφιστικά με χρηστικότερες ενδείξεις και χρήσιμες πληροφορίες για την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας, ενδεχόμενα εργοτάξια, παρακάμψεις, κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

10 χρόνια Peugeot i-Cockpit: Από τις οθόνες στο επαναστατικό Hypersquare (photos)

Η νέα γενιά της Mercedes E-Class έρχεται με TikTok, κάμερα selfie και Angry Birds (video)

Οθόνες VS Διακόπτες - Τι είναι πιο επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια;