EKO Acropolis Rally 2021: Οι ομάδες και οι οδηγοί


Το «ράλι Ακρόπολις», ο εθνικός μας αγώνας για το μότορσπορ, επιστρέφει στην Ελλάδα, δίνοντας χαρά στους φίλους του. Ας δούμε ποιους οδηγούς και ποιες ομάδες θα θαυμάσουμε στις ειδικές διαδρομές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/9/2021
Με όλα τα «βαριά χαρτιά» τους θα συμμετάσχουν στο EKO Acropolis Rally του 2021 οι τρεις εργοστασιακές ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Συνολικά στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 55 πληρώματα από 24 διαφορετικές χώρες, με τις τρεις «μεγάλες» ομάδες του WRC, την Toyota, την Hyundai και τη Ford, να δίνουν δυναμικό «παρών».
 

Toyota Gazoo Racing

Το Toyota Yaris WRC σχεδιάστηκε από την Toyota Gazoo Racing WRT για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Βασίζεται στο Toyota Yaris XP130 και είναι το πρώτο αυτοκίνητο με το οποίο η Toyota συμμετέχει στο WRC από τότε που αποσύρθηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο τέλος της σαιζόν του 1999 για να επικεντρωθεί στα προγράμματα Le Mans Prototype και Formula 1. Το αυτοκίνητο οδηγούν σήμερα οι Sebastien Ogier, Elfyn Evans, Kalle Rovanpera και Takamoto Katsuta.

 
Το αυτοκίνητο εισήλθε στη φάση δοκιμών και εξέλιξης τον Μάρτιο του 2014, ενόψει του ντεμπούτου του τη σαιζόν του 2017. Την ανάπτυξη και τη λειτουργία των αυτοκινήτων ανέλαβε αρχικά ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Tommi Makinen. 
 
Το αυτοκίνητο έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τον Μάιο του 2016 κατά τη διάρκεια δοκιμών στο Palokka-Puuppola, με οδηγούς τους Mδkinen και Juho Hδnninen. Η Toyota Gazoo Racing κέρδισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 2018. Ο Ott Tδnak και ο Martin Jδrveoja κέρδισαν τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Συνοδηγών το 2019. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Jari-Matti Latvala.
 
Sebastien Ogier.
Sebastien Ogier.
 
Τα πληρώματα της Toyota στο EKO Acropolis Rally
1. Sebastien Ogier – Julien Ingrassia.
33. Elfyn Evans – Scott Martin.
69. Kalle Rovanpera – Jone Halttunen.
18. Takamoto Katsuta – Keaton Williams.
 
Hyundai Shell Mobis World Rally Team

Το Hyundai i20 Coupe WRC, αρχικά ήταν γνωστό ως Hyundai New Generation i20 WRC και κατασκευάστηκε από τη Hyundai για χρήση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το 2017. Βασίζεται στο μικρομεσαίο Hyundai i20 και είναι ο διάδοχος του Hyundai i20 WRC που χρησιμοποιήθηκε το 2014 και το 2015.

 
Τρία i20 Coupe WRC συμμετείχαν για τη σαιζόν 2017, με οδηγούς τους Thierry Neuville, Hayden Paddon και Dani Sordo. Αργότερα στη σαιζόν υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα, επίσης, ο Andreas Mikkelsen. Ο Neuville σημείωσε τέσσερις νίκες και οκτώ βάθρα, τερματίζοντας δεύτερος πίσω από τον Ogier, ο οποίος μεταπήδησε στη M-Sport.
 
Thierry Neuville.
Thierry Neuville.
 
Και οι τέσσερις οδηγοί συνέχισαν τη σαιζόν 2018. Ο Neuville κέρδισε τρεις αγώνες και κατέκτησε έξι βάθρα, αλλά και πάλι ξεπεράστηκε από τον Ogier. Το 2019 στην ομάδα εντάχθηκε ο Sebastien Loeb, συμβάλλοντας ώστε η Hyundai να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Η ομάδα διατήρησε τον τίτλο της και το 2020, έχοντας στις τάξεις της και τον Πρωταθλητή της περασμένης χρονιάς, Ott Tanak.
 
Τα πληρώματα της Hyundai στο EKO Acropolis Rally
11. Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe.
8. Ott Tanak – Martin Jarveoja.
6. Dani Sordo – Cαndido Carrera.
7. Pierre-Louis Loubet – Florian Haut-Labourdette.
 
M-Sport Ford World Rally Team
Το Ford Fiesta WRC κατασκευάστηκε από τη M-Sport World Rally Team για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το 2017. Βασίζεται στο Ford Fiesta του 2017 και αντικατέστησε το Ford Fiesta RS WRC, το οποίο συμμετείχε από το 2011 έως το 2016. Κατασκευάστηκε σύμφωνα με την τέταρτη γενιά κανονισμών του Παγκόσμιου Αυτοκινήτου Ράλλυ που εισήχθησαν το 2017.
 
Το Fiesta WRC ήταν επιτυχημένο από το ντεμπούτο του, κερδίζοντας το Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2017, τον πρώτο γύρο στον οποίο συμμετείχε. Το αυτοκίνητο πήρε πέντε νίκες στην πρώτη του σαιζόν, με δύο για τους Sιbastien Ogier και Julien Ingrassia, δύο για τους Ott Tanak και Martin Jarveoja και μία για τους Elfyn Evans και Daniel Barritt. 
 
Οι Ogier και Ingrassia κατέκτησαν τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οδηγών και Συνοδηγών, τον πέμπτο τους τίτλο και η M-Sport κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, τον πρώτο της τίτλο από το 2007. Το 2018 ο Tanak αποχώρησε, με την ομάδα να τον αντικαθιστά με τον Teemu Suninen, ενώ σε δύο αγώνες (Γερμανία και Αυστραλία) εργοστασιακό Fiesta WRC οδήγησε και ο Ιορδάνης Σερδερίδης (φωτογραφία επάνω). Μετά την αποχώρηση του Ogier το 2019, η ομάδα βασίστηκε στους Evans και Suninen, ενώ το 2020 τα τρία εργοστασιακά Fiesta οδήγησαν οι Teemu Suninen, Esapekka Lappi και Gus Greensmith.
 
Τα πληρώματα της Ford στο EKO Acropolis Rally
44. Gus Greensmith – Chris Patterson.
16. Adrien Fourmaux – Renaud Jamoul.
9. Ιορδάνης Σερδερίδης – Fred Miclotte.
 
Μεγάλες μάχες σε WRC2 και WRC3

Εντυπωσιακή είναι η λίστα συμμετοχών στην κατηγορία WRC2, με τη μάχη να αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς στη σχετική βαθμολογία η διαφορά μεταξύ των τριών πρώτων είναι πολύ μικρή! Ο επικεφαλής Andreas Mikkelsen θα οδηγήσει ένα Skoda Fabia Rally2, ενώ με ίδιο αυτοκίνητο θα εκκινήσει και ο Marco Bulacia.

Τη νίκη θα διεκδικήσει και ο Mads Ostberg με το Citroen C3, ενώ, εκτός απροόπτου, στη μάχη της κορυφής θα δούμε τους Teemu Suninen-Mikko Markkula με το Ford Fiesta Rally 2, τους Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov επίσης με Ford Fiesta Rally 2, αλλά και τον Oliver Solberg με το νέο Hyundai i20N και τον Αaron Johnston στο δεξί μπάκετ! Στις ειδικές του ΕΚΟ Acropolis Rally, το νέο αγωνιστικό προδιαγραφών Rally 2 της Hyundai θα κάνει την πρώτη του παγκόσμια εμφάνιση σε χωμάτινες ειδικές!
 
Στην κατηγορία WRC3, οι Πρωταθλητές Ασφάλτου Γαλλίας, Rossel-Coria με Citroen C3 θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας, κάτι καθόλου εύκολο, αφού και ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης, Kajetan Kajetanowicz με Skoda Fabia Evo, έρχεται στην Ελλάδα με στόχο τη νίκη.
 
Δυναμική παρουσία των Ελλήνων συμμετεχόντων
Η επιστροφή του EKO Acropolis Rally στο πρόγραμμα του WRC κινητοποίησε πολλούς Έλληνες συμμετέχοντες, οι οποίοι έσπευσαν να εξασφαλίσουν ένα σύγχρονο αγωνιστικό αυτοκίνητο, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν μέρος στον αγώνα.
 
Το ενδιαφέρον στην κατηγορία WRC3 αναμένεται να στραφεί στην παρουσία τόσο των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου, που για την επιστροφή τους στον αγώνα εξασφάλισαν ένα ολοκαίνουργιο Hyundai i20 N, όσο και στους Παναγιώτη Χατζητσοπάνη-Νίκο Πετρόπουλο, που επιστρέφουν στη δράση με ένα τελευταίων προδιαγραφών Ford Fiesta Rally 2! 
 
Με Volkswagen Polo GTi θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι επικεφαλής της βαθμολογίας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, Αλέξανδρος Τσουλόφτας-Στέλιος Ηλία. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κατηγορία θα διεκδικήσουν οι Γιώργος Κεχαγιάς-Μάριος Τσαούσογλου και Βασίλης και Γιάννης Βελάνης, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally 2, Γιάννης Πλάγος-Άλκης Ρέντης με Citroen C3 Rally 2, Παναγιώτης Ρουστέμης-Κωνσταντίνος Νικολόπουλος με Citroen DS3, καθώς και οι Σπύρος Γαλεράκης-Κώστας Σούκουλης με Skoda Fabia Rally 2.
 
Από ελληνικής πλευράς, επίσης με Skoda Fabia Rally 2, θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος-Νίκος Ιντζόγλου και Διονύσης Σπανός-Σωτήρης Γκοτοβός, ενώ ο Θέμης Χαλκιάς με τον Ανδρέα Βίγκο θα βρεθούν στη ράμπα της αφετηρίας με ένα Ford Fiesta Rally 2.
 
 
Με Volkswagen Polo GTi προδιαγραφών Rally 2, θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου, ενώ οι συμπατριώτες τους Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου, θα διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω, οδηγώντας ένα Citroen DS3 Rally 2.
 
Τέλος, αναφορικά με τα τετρακίνητα αυτοκίνητα, ενδιαφέρον έχει η παρουσία των Νίκου Ζιώβα-Χρήστου Κουζιώνη, με ένα Ford Fiesta προδιαγραφών Rally 3, αλλά και της πρωτοπόρου στο θεσμό Extreme E, Molly Taylor, που έρχεται στην Ελλάδα με ακόμα ένα τετρακίνητο Fiesta.
 
Στα δικίνητα της κατηγορίας RC4, οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Βασιλάκης με Ford Fiesta αναμένεται να δώσουν μάχη με τους Σάββα Λευκαδίτη-Κώστα Κόντο, που θα έχουν στη διάθεση τους ένα ολοκαίνουργιο Peugeot 208 Rally 4.
 
 
Με ίδιο αυτοκίνητο θα δούμε και τον Κύπριο Λοΐζο Παπαγεωργίου με τον Βασίλη Κούγιαδίπλα του, ενώ με δικίνητo Ford Fiesta R2 θα συμμετάσχουν οι Στέφανος Θεοχαρόπουλος-Γιώργος Κότσαλης. 
Τέλος, από τη λίστα των συμμετοχών δεν θα μπορούσε να λείψει ο αειθαλής Χάρης Καλτσούνης, που με τον Ανδρέα Περίδη στο δεξί μπάκετ του Opel Adam, θα ξεκινήσει για το 38ο Ράλλυ Ακρόπολις της καριέρας του!
 
Η λίστα των συμμετεχόντων

Ας δούμε τη λίστα των πληρωμάτων που έχουν δηλώσει συμμετοχή για να αγωνιστούν  στο φετινό EKO Acropolis Rally 2021: