EKO Acropolis Rally 2021: To πρόγραμμα και οι ειδικές διαδρομές του αγώνα


Βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις ειδικές διαδρομές του αγώνα για να οργανώσετε καλύτερα τον τρόπο καθώς και ποιες από αυτές θα δείτε από κοντά.  

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/9/2021
Σε τρεις διαφορετικές Περιφέρειες θα «πατήσει» το EKO Acropolis Rally του 2021, καθώς το πρόγραμμα του αγώνα περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές στην Αττική, στην Πελοπόννησο, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα, όπου και θα βρίσκεται το «κέντρο» του.
 
Στόχος των διοργανωτών ήταν το πρόγραμμα να περιλαμβάνει πολλές από τις κλασικές «ακροπολικές» ειδικές της Στερεάς Ελλάδος, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν «πόλο έλξης» των απανταχού λάτρεων του WRC. Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα του αγώνα κάθε ημέρα.
 
Πέμπτη

Το shakedown του αγώνα θα διεξαχθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Λαμίας και θα έχει μήκος 4,25 χιλιόμετρα. Το πρώτο αυτοκίνητο θα μπει στη διαδρομή του shakedown στις 8.01. 

Μετά την απαραίτητη ανασυγκρότηση στο Service Park της Λαμίας, τα αυτοκίνητα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου στις 17.30 της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
 
Ακολούθως έχει προγραμματιστεί η πρώτη Ειδική Διαδρομή του αγώνα, η «COSMOTE 5G Athen Stage», με μήκος 980 μέτρα. Πρόκειται για μια ειδική στο κέντρο της Αθήνας, περιμετρικά της Πλατείας Συντάγματος, στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν θέαμα στους παρευρισκομένους. Το πρώτο αυτοκίνητο θα εκκινήσει στην COSMOTE 5G Athens Stage στις 18.08, ενώ το Parc Fermé θα είναι στην Πλατεία Συντάγματος.
 
 
Παρασκευή

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου το πρώτο αυτοκίνητο θα φύγει από το Parc Fermé στις 9.00 και θα μπει στην Ε.Δ. «Άγιοι Θεόδωροι 1», μήκους 17,54 χλμ. στις 10.18. Θα ακολουθήσει το «Λουτράκι» με μήκος 19,40 χλμ. στις 11.11 και εν συνεχεία θα υπάρξει Tyre Fitting Zone στο παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου.

 
 
Στις 13.14 το πρώτο αυτοκίνητο θα μπει στους «Αγίους Θεοδώρους 2» των 17,54 χλμ. για την πρώτη ειδική του απογευματινού σκέλους, ενώ θα ακολουθήσουν στις 15.47 η «Θήβα» των 23,27 χλμ. και στις 17.40 η «Ελάτεια» των 11,65 χλμ. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται στο Service Park της Λαμίας στις 19.40.
 
Σάββατο

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου το πρώτο αυτοκίνητοι θα φύγει από τη Λαμία στις 7.15 και στις 8.32 θα ξεκινήσει την προσπάθειά του στην «Παύλιανη 1» των 26,25 χλμ.Ακολουθεί στις 9.57 η «Γραβιά» των 24,81 χλμ. και εν συνεχεία τα αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν στο λιμάνι της Ιτέας για το Tyre Fitting Zone.

 
 
Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 11.52 με τους «Βωξίτες» των 22,97 χλμ., ενώ ακολούθως τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς το «Ελευθεροχώρι» των 18,14 χλμ. στις 13.08. 
 
Μετά το Service στη Λαμία θα διεξαχθεί το απογευματινό σκέλος, το οποίο περιλαμβάνει τις ειδικές «Παύλιανη 2» με μήκος 24,25 χλμ. στις 16.26 και «Ελευθεροχώρι 2» με μήκος 18.14 χλμ. στις 18.08. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται στο Service Park της Λαμίας λίγο μετά τις 19.00.
 
Κυριακή
Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ειδικές. Η πρώτη είναι ο φημισμένος «Ταρζάν» των 23,37 χλμ. στις 8.25, ακολουθεί ο «Πύργος» των 33,20 χλμ. στις 10.03, ενώ μετά το Tyre Fitting Zone στη Σπερχειάδα, τα πληρώματα θα κατευθυνθούν εκ νέου στον «Ταρζάν» για την «WOLF Power Stage», η οποία θα έχει μήκος 12,68 χλμ. και η εκκίνηση του πρώτου αυτοκινήτου θα δοθεί στη 13.08. 
 
 
Ο τερματισμός του αγώνα έχει προγραμματιστεί για τις 14.38 στον περιβάλλοντα χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, όπου και θα βρίσκεται το Service Park του EKO Acropolis Rally.
Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 ειδικές διαδρομές μήκους 292,19 χιλιομέτρων, ενώ οι «απλές» εκτείνονται σε 993,66 χιλιόμετρα. 
 
Πώς θα παρακολουθήσετε τον αγώνα
Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε νέα δεδομένα αναφορικά με τον τρόπο παρακολούθησης των αθλητικών γεγονότων. Η FIA, όπως και όλες οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, εναρμονίζεται με τους κατά τόπους κανονισμούς αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που θα συμβεί και στο EKO Acropolis Rally.
 
 
Η πρόσβαση στο Service Park της Λαμίας θα μπορεί να γίνει μόνον υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ενώ απαραίτητο θα είναι να τηρούνται οι αποστάσεις των θεατών από τα πληρώματα.
 
Σε ό,τι αφορά στις ειδικές διαδρομές, η Υπεύθυνη Ασφαλείας της FIA, Michelle Mouton, είναι ξεκάθαρη σε ό,τι έχει να κάνει με την απόλυτη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Έτσι, δεν θα διστάσει ακόμα και να προχωρήσει στην εισήγηση της μη τέλεσης κάποιας ειδικής, εάν οι θεατές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμοδίων.
 
Σύμφωνα με τη FIA, απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε κίνηση θεατών εντός των ειδικών, μισή ώρα (30’) πριν από την διέλευση του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου.
 
Πώς θα διαπιστώσετε ότι θα πρέπει να παραμείνετε στις θέσεις σας;

Από το σφύριγμα των κριτών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το να ενημερώσουν με αυτόν τον τρόπο τους θεατές, ακριβώς 30’ πριν από την εκκίνηση του πρώτου αγωνιστικού.

 
Το πρώτο όχημα ασφαλείας που θα δείτε σεις ειδικές είναι το S1 ή Spectator Safety, το οποίος θα περάσει 40’-50’ πριν από τη διέλευση του πρώτου αγωνιστικού. Θα ακολουθήσει το «000» 30’-40’ πριν από την εκκίνηση, ενώ αμέσως μετά θα περάσει το όχημα που θα μεταφέρει τη Michelle Mouton με τα διακριτικά «FIA/ASN».
 
Το «00» θα περάσει από την ειδική 10’-20’ πριν από την εκκίνηση του πρώτου πληρώματος και αμέσως μετά θα έρθει η σειρά του «0». Μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας και του τελευταίου συμμετέχοντα, από την ειδική θα περάσει το αυτοκίνητο «σκούπα» (Sweeper Car), το οποίο θα κρίνει εάν όλα είναι εντάξει, ώστε οι θεατές να μπορέσουν να μετακινηθούν προς άλλες ειδικές.
 
 
Με λίγα λόγια, είναι εξόχως σημαντικό να βρίσκεστε στα σημεία που θα σας υποδείξουν οι κριτές, το αργότερο 90’ πριν από την εκκίνηση του πρώτου αγωνιστικού, ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε τον αγώνα!
 
 
Κομβικής σημασίας είναι να παρκάρετε τα οχήματά σας με τέτοιο τρόπο ώστε κατά την αποχώρηση να μη χρειαστεί να κάνετε ελιγμούς αλλαγής κατεύθυνσης. Εκ των ων ουκ άνευ ότι θα πρέπει να τηρηθούν απόλυτα οι οδηγίες των αρμοδίως τόσο σε ό,τι αφορά στα σημεία όπου με ασφάλεια μπορούν να σταθούν οι θεατές, όσο και σε ό,τι αφορά στην «αποκατάσταση» του χώρου που θα φιλοξενήσει τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Επομένως, απαραίτητο είναι να έχετε μαζί σας μία σακούλα για τα σκουπίδια σας, ώστε να τα πετάξετε στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων και να μην τα αφήσετε στο βουνό!
 
ΤO CAR AND DRIVER ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
Όσον αφορά στις ειδικές του φετινού EKO Acropolis Rally, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για παρακολούθηση του αγώνα.
Δίχως άλλο, η « COSMOTE 5G Athens Stage» έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και παρά το μικρό μήκος της, αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου. 
 
 
Στο πρόγραμμα της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου, θα προτείναμε μια επίσκεψη στους «Αγίους Θεοδώρους», όπου μπορείτε να δείτε τις προσπάθειες των αγωνιζομένων προσεγγίζοντας την ειδική περίπου στα μισά της και στο σημείο της αλλαγής πορείας.
 
Η «Θήβα» έχει ένα μεγάλο επίπεδο κομμάτι στο Πεδίο Βολής του ΚΕΠΒ, όπου μπορεί κανείς να βλέπει για αρκετή ώρα να αγωνιστικά να πλησιάζουν και να περνούν από κοντινή απόσταση, πάντοτε με ασφάλεια. Όσον αφορά στην «Ελάτεια», επίσης έχει ορισμένες εύκολες και ασφαλείας προσβάσεις.
 
Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου θα σας προτείναμε την «Παύλιανη», όπου στη περιοχή «Πυρά Ηρακλέους» μπορείτε να απολαύσετε τα αγωνιστικά να κινούνται… τέρμα γκάζι σε μια διαδρομή άνω των δύο χιλιομέτρων. Οι «Βωξίτες», επίσης, έχουν το δικό ους ενδιαφέρον και είναι εύκολα προσβάσιμοι από την Ιτέα.
 
Τέλος, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο «Ταρζάν» αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, μιας και θα αποτελέσει τόσο την πρώτη όσο και την τελευταία ειδική της ημέρας. Επειδή, όμως, το μήκος της «WOLF Power Stage» είναι περιορισμένο σε σύγκριση με το πρωινό πέρασμα από την ειδική, εάν επιλέξετε αρχικά τα πρώτα χιλιόμετρα για να δείτε αγώνα, θα πρέπει μετά το πέρας της 13ης ειδικής να μετακινηθείτε προς το δεύτερο μισό της ειδικής.
 
Μπορείτε να "κατεβάσετε" σε ψηφιακή μορφή το πρόγραμμα του αγώνα πατώντας ΕΔΩ