EKO Rally Acropolis 2021: Που πρέπει να στέκονται οι θεατές (infographic)


Πώς θα παρακολουθήσετε το «ράλι των Θεών» με ασφάλεια. Που πρέπει να βρίσκεστε, ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία.

 • 8/9/2021

Προ των πυλών το EKO Rally Acropolis 2021 (9-12 Σεπτεμβρίου), που όλοι μας ευχόμαστε να επιστρέψει μονίμως στο πρόγραμμα του WRC. Η επιτυχής έκβασή του θα είναι ένα σημαντικό λόγος.

Γι΄ αυτό τα πάντα πρέπει να διοργανωθούν άψογα, ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα και κυρίως από τους θεατές που αναμένεται να γεμίσουν τα βουνά, όπου και θα διεξαχθεί ο «Εθνικός μας αγώνας».

Πειθαρχεία, τήρηση κανόνων ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για αγωνιζόμενους και κριτές.

Άλλωστε, οι Έλληνες θεατές όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει πολύ επιτυχημένες εξετάσεις στην παρακολούθηση του Ράλι Ακρόπολις και ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους (μαζί με την τεράστια προσέλευση κόσμου) που έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, μέσω των καμερών στο αυτοκίνητο ασφαλείας και τα αγωνιστικά, η οργανωτική επιτροπή μπορεί να εντοπίσει ανά πάσα στιγμή όσους δεν στέκονται σε ασφαλές σημείο και να διακόψει ή ακόμη και να ακυρώσει μία ειδική διαδρομή κάτι που δεν είναι σωστό για το κύρος του αγώνα.

Όπως και να έχει η βασική οδηγία είναι πώς οι θεατές πρέπει να στέκονται πίσω από τις κορδέλες και μακριά από το δρόμο.

Δείτε στο γράφημα που ακολουθεί τα επικίνδυνα σημεία που περιγράφονται με κόκκινο χρώμα, ώστε να παρακολουθήσετε των αγώνα με ασφάλεια.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ EKO RALLY ACROPOLIS

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ

Οι ειδικές διαδρομές θα κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Φροντίστε να είστε εγκαίρως στην ειδική διαδρομή, και παρκάρετε

 • Έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος (ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ)
 • Με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή.
 • Μόνο στη μία πλευρά του δρόμου

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Με τα νέα συστήματα ελέγχου ασφαλείας της FIA, το κέντρο του αγώνα, εντός 5 δλ. από το πέρασμα των αυτοκινήτων ασφαλείας, αλλά και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, λαμβάνει εικόνα υψηλής ανάλυσης και είναι σε θέση να γνωρίζει αν το σημείο που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε τον αγώνα είναι ασφαλές ή όχι.

Αν κριθεί πως η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί ακόμα και η καθυστέρηση μέχρι να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο ή η ακύρωση της ειδικής διαδρομής.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ (NO GO AREA)

 • Για κανένα λόγο μην καθίσετε σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.
 • Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και συνδυασμό των δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σ’ εσάς να μετακινηθείτε.
 • Δεν είναι επικίνδυνη μόνο η εξωτερική πλευρά μίας στροφής. Ακόμα και στην ευθεία ένα αυτοκίνητο μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, και με ιδιαιτερα υψηλή ταχύτητα.
 • Επιλέξτε για τις θέσεις απ’ όπου θα παρακολουθήσετε τον αγώνα, όσο το δυνατόν πιο υπερυψωμένο σημείο και σίγουρα μακριά από το δρόμο. Πέτρες μπορεί εύκολα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση.
 • Μην αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται απ’ ό,τι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή. Να είστε πάντα έτοιμοι για το αναπάντεχο. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.

30’ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Όταν περνάει το αυτοκίνητο του Εκπροσώπου Ασφαλείας της FIA (Μισέλ Μουτόν) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ για κανένα λόγο να κινείστε μέσα στη διαδρομή. Ο σκοπός αυτής της διέλευσης είναι ο οριστικός έλεγχος των θέσεων των κριτών και των θεατών πριν το τελικό ΟΚ για να ξεκινήσει η ειδική διαδρομή.

Η Εκπροσώπος της FIA συνεργάζεται με το ελικόπτερο ασφαλείας, από το οποίο επιβεβαιώνεται ότι όποιες ενδεχόμενες υποδείξεις ασφαλείας έγιναν από εκείνη έχουν τακτοποιηθεί και είναι όλα είναι έτοιμα λίγο πριν εκκινήσει το 1ο αυτοκίνητο.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μη φύγετε από τη θέση σας πριν περάσει το ουραγό αυτοκίνητο με την καρό σημαία. Ακόμα και μετά το τελευταίο νούμερο στις συμμετοχές μπορεί να υπάρχει αγωνιστικό αυτοκίνητο που καθυστέρησε από μικρή έξοδο ή από μηχανική βλάβη και να συνεχίζει κανονικά τον αγώνα!

ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 • Μην ανάψετε φωτιά για κανένα λόγο. Ακόμα και αν θελήσετε να ανάψετε ένα τσιγάρο, κάντε το με τη μέγιστη προσοχή, όπως και για το σβήσιμό του.
 • Σε διάφορα σημεία των ειδικών διαδρομών θα βρείτε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφήστε εκεί τα σκουπίδια που πιθανόν να έχετε η πάρτε τα μαζί σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος κοντά σας. 
 • Τα δάση μας, η χλωρίδα και η πανίδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, αλλά και της χώρας μας. Σεβαστείτε και προστατεύστε τα! Δεν κινούμαστε με το αυτοκίνητο εκτός των ενδεδειγμένων διαδρομών πρόσβασης. 
 • Ο αγώνας τελεί υπό διαδικασία ειδικής πιστοποίησης από τη FIA, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτόν το λόγο θα γίνει συγκεκριμένος έλεγχος κατά τη διάρκειά του από εντεταλμένο στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Με τη δική σας βοήθεια θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα, αλλά και θα δείξουμε τον πολιτισμό μας!