Kalle Rovanpera: Παγκόσμιος, ετών 22! (vid)


Το «παιδί-θαύμα» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, τα κατάφερε! Μόλις μία ημέρα μετά τα 22α γενέθλιά του, ο Kalle Rovanpera έγινε ο νεότερος σε ηλικία Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι, κατακτώντας τον τίτλο με τον ιδανικότερο τρόπο, δηλαδή κερδίζοντας στη Νέα Ζηλανδία!

  • Του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου - Φωτο: Red Bull Content Pool/WRC
  • 2/10/2022

Αυτό που εδώ και εβδομάδες φάνταζε… τυπική υπόθεση, είναι πλέον γεγονός! Ο Kalle Rovanpera και ο Jonne Haltunnen βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου, με τον Φινλανδό οδηγό να καταρρίπτει το… στοιχειωμένο ρεκόρ του Colin McRae, ο οποίος κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1995 σε ηλικία 27 ετών και 89 ημερών.

Ο Rovanpera χρειαζόταν να κατακτήσει επτά περισσότερους βαθμούς από τον Ott Tanak για να σφραγίσει τον τίτλο, και τα κατάφερε. Έχοντας ήδη «χτίσει» ένα σημαντικό προβάδισμα από το Σάββατο, παρέμεινε απόλυτα προσηλωμένος στις τέσσερις τελευταίες ειδικές της Κυριακής και βγήκε από το Wolf Power Stage με διαφορά 34,6’’ από τον teammate του και οκτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Sebastien Ogier. Με τον Tanak στην τρίτη θέση, ο Kalle είχε στο… τσεπάκι το 7 που ήθελε πριν τον αγώνα και φυσικά και τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή!

Η τρίτη σεζόν του Rovanpera στο WRC μπορεί να μην ξεκίνησε ιδανικά, με το Monte Carlo να τον… δυσκολεύει, όμως ήρθαν οι νίκες σε Σουηδία, Κροατία και Πορτογαλία για να τον κάνουν τον πρώτο που ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί σε αγώνες που διεξάγονταν σε διαφορετικό τερέν (χιόνι, άσφαλτος και χώμα, αντίστοιχα).

Η νίκη στη Νέα Ζηλανδία στην μόλις 30ή του εκκίνηση στην ελίτ του WRC ήταν αρκετή ώστε ο Rovanpera να «χτίσει» διαφορά 64 πόντων από τον Tanak, με τους αγώνες σε Καταλονία και Ιαπωνία να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν.

«Είναι αρκετά μεγάλη ανακούφιση μετά από μια τόσο καλή σεζόν και επιτέλους φτάσαμε εδώ» είπε χαμογελώντας ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Από την πλευρά του ο συγκινημένος Jari-Matti Latvala εξήρε τη σημασία της ύπαρξης ενός Φινλανδού πρωταθλητή μετά από 20 χρόνια και τον τίτλο του Marcus Gronholm το 2002, λέγοντας: «Θα ήθελα να κλάψω, αλλά δεν μπορώ να κλάψω εδώ. Είναι πραγματικά σημαντικό αυτό που έκανε ο Kalle. Πρώτα απ' όλα, είναι εκπληκτικό για έναν 22χρονο να σπάει όλα τα ρεκόρ και να παίρνει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό για τη Φινλανδία, επειδή έχουν περάσει 20 χρόνια και αυτό είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.  Είμαι τόσο ευγνώμων που ο Kalle τα κατάφερε. Είναι ένας υπερήρωας».