Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα: Δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία για την άρση ακινησίας


H ψηφιακή πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ είναι ανοιχτή για όσους θέλουν να κάνουν ηλεκτρονικά την άρση ακινησίας τους οχήματός τους και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. 

  • 14/6/2022

Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική άρση ακινησίας για τους κατόχους οχημάτων μέσω της πλατφόρμας myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθώς και η καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας με το μήνα.

Η βασική διαφορά σε ότι ίσχυε μέχρι πέρυσι είναι ότι πλέον οι κάτοχοι μπορούν να πληρώσουν τμηματικά τα Τέλη Κυκλοφορίας, αποκλειστικά για τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν το όχημά τους, χωρίς να υπάρχει πρόστιμο όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία είναι να έχουν κάνει τη δήλωση ακινησίας ψηφιακά, αφού αν έχουν παραδώσει τις πινακίδες στην εφορία θα πρέπει να επισκεφτούν την αρμόδια ΔΟΥ ώστε να δηλώσουν την άρση.

Για να μπείτε στην πλατφόρμα πατήστε εδώ.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

1. Εισάγετε τους προσωπικούς κωδικούς Taxis για να μπείτε στην πλατφόρμα

2. Διαλέγετε το όχημα που βρίσκεται σε ακινησία και το οποίο πρέπει απαραιτήτως να έχει ενεργό συμβόλαιο ασφάλισης

3. Πληρώνετε τα Τέλη Κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλετε να κυκλοφορήσετε το όχημα. Αν η άρση ακινησίας είναι για ένα μήνα τότε θα πληρώσετε το 1/12 του ποσού που αντιστοιχεί στα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας, αν είναι για δύο μήνες τότε θα πληρώσετε το 2/12 κ.ο.κ.

Αν θέλετε να προχωρήσετε σε άρση ακινησίας με διάρκεια μικρότερη του ενός μήνα τότε αναγκαστικά θα πληρώσετε το ποσό που αντιστοιχεί στο 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αν είστε συνιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να ενημερωθούν και οι υπόλοιπο κάτοχοι με τη διαδικασία να γίνεται αυτόματα μέσω e-mail από την εφαρμογή myCAR. Στη συνέχεια αυτό που πρέπει να κάνουν οι συνιδιοκτήτες είναι να ανοίξουν το e-mail και να εγκρίνουν την ψηφιακή άρση ακινησίας.

Θυμίζουμε ότι όσοι επιθυμούν ένα όχημα που βρίσκεται σε ακινησία να το μεταβιβάσουν ή να το διαγράψουν οριστικά από το μητρώο οχημάτων ή να το βγάλουν στο εξωτερικό ή να το επαναταξινομήσουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας και όχι τμήμα αυτού.

Στην περίπτωση που ο κάτοχος που έχει κάνει ψηφιακή ακινησία στο όχημά του αποβιώσει, τότε οι κληρονόμοι θα πρέπει αναγκαστικά να επισκεφτούν την αρμόδια ΔΟΥ για να κάνουν άρση μιας και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά.

Tέλος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως άρση ακινησίας (είτε ψηφιακά είτε με επίσκεψη σε ΔΟΥ) μπορεί να γίνει μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους. Συνεπώς όταν λήξει το χρονικό διάστημα της άρσης το όχημα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε ακινησία και να μην μετακινηθεί μέχρι την επόμενη χρονιά.