Ο Adrian Newey της Red Bull κέρδισε το βραβείο «World Car Person Of The Year» - Ποιοι ήταν οι φιναλίστ


Σημαντική διάκριση για τον Βρετανό μηχανικό-σχεδιαστή που κρύβεται πίσω από την επιτυχία των μονοθεσίων της Red Bull.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Getty Images - Red Bull Content Pool, Aston Martin
  • 22/2/2024

Ο Adrian Newey κέρδισε το βραβείο «World Car Person Of The Year» για το 2024. Περισσότερο από 100 δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου από 29 χώρες ψήφισαν, αποφασίζοντας να στέψουν τον Βρετανόγια τα επιτεύγματά του στην ομάδα της Red Bull στη Formula 1.

Οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ ήταν οι Stephan Durach του Ομίλου BMW, Andreas Preuninger της Porshe AG, CV Raman της Maruti-Suzuki και Lisa Reeves της Volvo Cars. Το 2023, τον τίτλο είχε λάβει ο SangYup Lee της Hyundai.

Για όσους δε γνωρίζουν ποιος είναι ο Adrian Newey, πρόκειται για τον Επικεφαλής Τεχνικό Διευθυντή κι αεροδυναμιστή της Oracle Red Bull Racing. Βρίσκεται στο δυναμικό της ομάδας από το 2006 μέχρι και σήμερα και την έχει βοηθήσει από το πόστο του να κατακτήσει 6 πρωταθλήματα κατασκευαστών κι 7 οδηγών (4 με τον Sebastian Vettel και 3 με τον Max Verstappen).

Η παρουσία του στη Formula 1 κρατάει από το 1988, όταν εντάχθηκε στο τμήμα σχεδιασμού της March, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Leyton House Racing. Πέρασε 5 χρόνια της καριέρας του στη Williams, δουλεύοντας με θρύλους του σπορ που με τα δικά του δημιουργήματα έγιναν πρωταθλητές, όπως ο Nigel Mansell, ο Alain Prost, ο Damon Hill κι ο Jaqcues Villeneuve. Έπειτα, μετέβη στη McLaren, επίσης κερδίζοντας δύο φορές το πρωτάθλημα με τον Mika Hakkinen.

Συνολικά, τα μονοθέσια που έχει σχεδιάσει στην πλέον 35ετή καριέρα του έχουν κατακτήσει πάνω από 200 αγώνες.

Ωστόσο, τα εγχειρήματα του Newey δε σταματούν στη Formula 1. Είναι ο σχεδιαστής πίσω από την Aston Martin Valkyrie, ένα νόμιμο για τον δρόμο υβριδικό hypercar που φέρει έναν κινητήρα V12 της Cosworth, ο οποίος αγγίζει τα 1.176 PS και 900 Nm ροπής. Εκτός αυτού, λίγο έχει μείνει πριν την αποκάλυψη του πρώτου hypercar της Red Bull, ονόματι RB17, το οποίο θα φέρει έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα V10, συνοδευόμενο από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνολική ισχύ να εκτοξεύεται στα 1.200 PS.

Δείτε το video της ανακοίνωσης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Newey μετανιώνει που δε δούλεψε με τους Hamilton και Alonso - Γιατί μίλησε με τη Ferrari το 2014

Πολυτελή ζωή στο Μονακό έταξε η Ferrari στον Adrian Newey - Πώς τον έπεισε η Red Bull να μείνει

Γιατί ο Adrian Newey θεωρεί σωστή τη στροφή της F1 στα ενεργά αεροδυναμικά