25 χρόνια Audi RS, μέσα στη χρονιά δύο νέα μοντέλα!


Σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Neckarsulm της Γερμανίας η Audi γιόρτασε το ορόσημο RS.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/7/2019

RS σημαίνει δύναμη, επιδόσεις και τετρακίνηση. Εφαλτήριο για τα λογότυπα ισχύος αποτέλεσε το έτος 1994 όταν παρουσιάστηκε το RS 2 Avant με έναν υπερτροφοδοτούμενο πεντακύλινδρο χωρητικότητας 2,2 lt, ισχύ στους 315 PS, με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και φυσικά με μετάδοση quattro και κεντρικό διαφορικό με δυνατότητα αυτόματου κλειδώματος.

Ωστόσο, για την Audi το σημαντικότερο ήταν το RS 4 Avant που λανσαρίστηκε το 1999 έχοντας κάτω από το καπό το έναν twin-turbo των 2,7 lt διάταξης V6. Στην εξέλιξη του μοτέρ είχε συμμετοχή η Cosworth με τελική ισχύ στους 380 PS. Έξι χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε το νέο RS 4 με έναν V8 που απέδιδε 420 PS.

Το 2008 εμφανίσθηκε το RS 6 Avant που εφοδιαζόταν  με ένα θηριώδη V10 με διπλό turbo και χωρητικότητα στα 5,0 lt. Η απόδοση του έφτανε στα 580 PS και η ροπή στα 650 Nm. Σήμερα η Audi διαθέτει στην RS γκάμα της τα RS 3 Sportback/ Sedan, RS 4 Avant, RS 5 Coupe/ Sportback και TT RS Coupe/ Roadster.

Μέχρι το τέλος του έτους η γερμανική εταιρία έχει προγραμματίσει την παρουσίαση έξι νέων μοντέλων εκ των οποίων τα δύο θα φέρουν τα λογότυπα RS. Ένα από τα τελευταία θα είναι το RS Q8, που θα εφοδιάζεται με μία νέα εκδοχή του twin-turbo V8 των 4,0 lt με ισχύ περίπου στα 600 PS. Το μοτέρ αυτό τοποθετείται και στην Lamborghini Urus.