A4810, το νέο πρωτότυπο hypercar της Alpine (Video)


Το φουτουριστικό πρωτότυπο όχημα που βλέπουμε δημιουργήθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές τού Istituto Europeo di Design σε συνεργασία με την Alpine.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 21/3/2022

Η Alpine αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε νέους φοιτητές που κάνουν το μεταπτυχιακό τους στο γνωστό ιταλικό πανεπιστήμιο «Istituto Europeo di Design» («IED») να εφαρμόσουν τις ιδέες τους για ένα σύγχρονο hypercar το οποίο να διακρίνεται για το στυλ του, τις τεχνολογία του, τις επιδόσεις του και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνολικά, 28 μεταπτυχιακοί φοιτητές από 10 διαφορετικές χώρες έλαβαν μέρος στο κοινό πρόγραμμα μεταξύ της σχολής και της γαλλικής εταιρείας και το αποτέλεσμα ήταν το πρωτότυπο που έχει την κωδική ονομασία A4810.

Σύμφωνα με τους φοιτητές της σχολής, ο αριθμός στον γραμματαριθμητικό προσδιορισμό του οχήματος αντιστοιχεί στα 4.810 m που είναι το ύψος του Mont Blanc, της ψηλότερης κορυφής των Δυτικών Άλπεων, στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

Τα στελέχη της Alpine αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια των νεαρών φοιτητών οι οποίοι εφάρμοσαν νέες ιδέες τόσο για τη σχεδίαση όσο και για τις τεχνολογικές λύσεις που ενσωματώθηκαν στο όχημα. Το A4810 στηρίχθηκε στην αγωνιστική ιστορία της εταιρείας και διευρύνει τη σχεδιαστική φόρμα αυτής προς το μέλλον (sic). Κυρίως, όμως, είναι το όχημα το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε όσους ασχολήθηκαν με αυτό να ανοίξουν νέες «επαγγελματικές πόρτες».

Για το «A4810 Project by IED», όπως ονομάζει επίσημα το πρόγραμμα δημιουργίας του πρωτότυπου οχήματος η Alpine, τα στελέχη της εταιρείας έδωσαν κάποιες βασικές οδηγίες στους φοιτητές για τις διαστάσεις του και τι θα ήθελαν να αντιπροσωπεύει.

Το όχημα χρησιμοποιεί το υδρογόνο για να κινηθεί, δηλαδή διαθέτει κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας για τις μπαταρίες του. Το μήκος του είναι 5.091 mm, το πλάτος του 2.010 mm, το ύψος του φτάνει μόλις τα 1.055 mm, ενώ το μεταξόνιό του είναι 2.717 mm. Το αμάξωμα του διθέσιου hypercar είναι σχεδιασμένο με βάσει τις αεροδυναμικές λύσεις που χρησιμοποιούνται στα μονοθέσια τις Formula 1 και μοιάζει σαν να είναι σμιλευμένο.

Για τη δημιουργία του, η ομάδα των φοιτητών χρησιμοποίησε όλες τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες που υπάρχουν. Εκτός από τον σχεδιασμό στο χαρτί και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, χρησιμοποιήθηκε η πρακτική «Human Machine Interface», ενώ δημιουργήθηκαν τμήματα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα βίντεο από τη διαδικασία σχεδιασμού και δημιουργίας του πρωτότυπο Alpine A4810.