Ακόμα ένα αυτοκίνητο του Colin McRae βγαίνει στο σφυρί - Η ιστορία του σπάνιου Subaru Impreza 22B (photos)


Το «Ιερό Δισκοπότηρο» της Subaru είναι ένα από τα τρία πρωτότυπα που έλαβαν οι αστέρες της ομάδας για την κατάκτηση του τρίτου σερί τίτλου στο WRC το 1997.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SILVERSTONE AUCTIONS
  • 29/6/2023

Το Subaru Impreza 22B STi του 1998 είναι ένα από τα πιο δυσεύρετα μοντέλα της JDM σκηνής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο δημιούργημα της Subaru, αφού μόλις 424 μονάδες εξήλθαν από το εργοστάσιό της, ενώ 3 επιπλέον πρωτότυπα κατασκευάστηκαν, τα οποία δόθηκαν στους αστέρες της αγωνιστικής ομάδας για τους εορτασμούς του τρίτου τίτλου στο WRC το 1997.

Όπως ήταν λογικό, ένα εκ των τριών κατέληξε στα χέρια του Colin McRae, ενώ από ένα προσέθεσαν στη συλλογή τους ο συνοδηγός του McRae, Nicky Grist, κι ο David Lapworth της Prodrive. Τώρα, έχετε την ευκαιρία να κάνετε δικό σας το συλλεκτικό όχημα που κάποτε οδηγούσε ο Colin McRae, αφού διατίθεται σε δημοπρασία από τη Silversone Auctions.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες η οικογένεια του Ιπτάμενου Σκωτσέζου αποφάσισε να πουλήσει τρία εμβληματικά αυτοκίνητα του θρυλικού οδηγού αφού παρέμεναν για καιρό κλεισμένα σε μια αποθήκη και δεν μπορούσε να τα θαυμάσει κανείς.  

Το Impreza 22B STi ήταν διπλά εορταστικό: η Subaru, εκτός από τον τρίτο της τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, γιόρτασε με αυτό και τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Το μοντέλο ήταν βασισμένο στο δίθυρο αγωνιστικό και παρόλο που δεν είχε περάσει από τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να μπορεί να αγωνιστεί, έφερνε την αίσθηση και την εμφάνιση του κλασικού -κι εμβληματικού- πλέον οχήματος στον δρόμο.

Ξεκινώντας από το αμάξωμα, είναι συγκολλημένο με την τεχνική της ραφής, η οποία προσφέρει επιπλέον ακαμψία και στιβαρότητα, ενώ έχουν προστεθεί περίπου 8 cm στο μήκος του.

Κάτω από το κάλυμμα κρύβεται ένας turbocharged τετρακύλινδρος κινητήρας EJ22 χωρητικότητας 2,2 L, του οποίου το όνομα συχνά περνιέται για την ονομασία του οχήματος. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η ονομασία 22B μεταφράζεται σε '555' στο δεκαεξαδικό σύστημα, εκφράζοντας τη συνεργασία της Subaru με τη βρετανική εταιρεία καπνικών προϊόντων State Express 555 (ή αλλιώς '555'). Άλλωστε, η δεκαετία του '90 ήταν η «χρυσή εποχή» για τον προγραμματισμό και τη γραφή σε κώδικα.

Και τα τρία πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν φέρουν τον ίδιο αριθμό ταυτοποίησης οχήματος (VIN), ο οποίος είναι #000/400. Αυτό του McRae έχει λιγότερο από 12.000 km στο οδόμετρό του, ενώ οι μοναδικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει είναι η αλλαγή ελαστικών και μία νέα εξάτμιση.

Φυσικά, ο επόμενος ιδιοκτήτης θα χρειαστεί μάλλον να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, αφού η σπανιότητα του μοντέλου, όπως και το γεγονός ότι ανήκε στον θρύλο του WRC και του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα, Colin McRae, αναμένεται να εκτοξεύσουν το ποσό της δημοπρασίας πάνω από τα μισό εκατομμύριο δολάρια. Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη να γίνει 26 Αυγούστου στις 14:00 ώρα Ελλάδος, όπου και θα μάθουμε το ποσό που θα δαπανήσει ο νέος ιδιοκτήτης.