Ακόμα μία σημαντική έλλειψη στην εφοδιαστική αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας


Η ArcelorMittal, δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, κλείνει ένα εργοστάσιο στη Γερμανία και περιορίζει την παραγωγή σε άλλο ένα!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/9/2022

Πανδημία, έλλειψη ημιαγωγών (αλλά και αγωγών), καθυστερήσεις στις μεταφορές… Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και αρκετούς μήνες είναι πολλά και γνωστά.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να προκύψει και άλλο ένα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που αφορά την πολύ πιθανή έλλειψη σε ατσάλι. Αιτία, η απόφαση της ArcelorMittal, της δεύτερης μεγαλύτερη χαλυβουργίας στον κόσμο, να κλείσει ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη.

Βασικός λόγος η υπερβολική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της παραγωγής χάλυβα. Επιπλέον, υπάρχει ασθενής ζήτηση στην αγορά, αρνητικές οικονομικές προοπτικές και επίμονα υψηλό κόστος CO2 στην παραγωγή χάλυβα», εξήγησε σε ανακοίνωσή της.

Η ArcelorMittal θα κλείσει έναν από τους δύο υψικάμινους στο χαλυβουργείο της Βρέμης μέχρι νεωτέρας, ενώ το εργοστάσιο του Αμβούργου θα κλείσει από το τέταρτο τρίμηνο!

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να δεκαπλασιάζονται σε λίγους μήνες, η εταιρία αναφέρει ότι δεν είναι ανταγωνιστική σε μια αγορά που τροφοδοτείται κατά 25% από εισαγωγές και κάλεσε υψηλούς πολιτικούς κύκλους να ελέγξουν τις τιμές της ενέργειας.

Επιπλέον, ζητά να αλλάξει η λογική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η τιμή του φυσικού αερίου να μην είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει το κόστος του ρεύματος.

Η ArcelorMittal έχει εργοστάσια παραγωγής στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχία, το Μαρόκο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, μόνο στη Γερμανία παράγει 5,5 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως.

Επιπλέον, προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος του αλουμινίου. Η Norsk Hydro ASA ετοιμάζεται αυτό τον μήνα να κλείσει ένα τεράστιο εργοστάσιο στη Σλοβακία. Πρόκειται για νορβηγική εταιρία αλουμινίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έδρα το Όσλο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αλουμινίου παγκοσμίως, η οποία λειτουργεί σε περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η ευρωπαϊκή παραγωγή αλουμινίου έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970. Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση απειλεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα συνολικά στην παραγωγική διαδικασία.