Porsche: Δείτε γιατί έχει μπλοκάρει η παραγωγή των Macan και Panamera


Εκατοντάδες Porsche παραμένουν στο πάτωμα του εργοστασίου της Λειψίας, περιμένοντας τα μπροστινά φωτιστικά σώματα για να συναρμολογηθούν!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 16/8/2022

Ακούγεται απίστευτο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η έλλειψη προβολέων matrix έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Porsche, καθώς μπλοκάρει την παραγωγή των Macan και Panamera.

Και αν αναρωτιέστε πώς γίνεται ένα τόσο «απλό» εξάρτημα να δημιουργεί τέτοιο τεράστιο πρόβλημα σε δύο μοντέλα που είναι εφοδιασμένα με πολύπλοκα τεχνολογικά συστήματα, η απάντηση είναι απλή: «προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο επικεφαλής παραγωγής της Porsche, Albrecht Reimold, στην «Automobilwoche», γνωστοποιώντας ότι στη Λειψία, όπου κατασκευάζονται τα δύο συγκεκριμένα μοντέλα, αρκετές εκατοντάδες Porsche Macan και Panamera παραμένουν στο πάτωμα του εργοστασίου και δεν μπορούν να συναρμολογηθούν, λόγω έλλειψης των εμπρός προβολέων!

Όπως περιγράφεται από τον Reimold, η εικόνα μπορεί να μοιάζει «αστεία», αλλά μόνο τέτοια δεν είναι για την εταιρία, που έχει τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων για τα οποία θα πρέπει να περιμένει τα κατάλληλα εξαρτήματα. Εξαρτήματα, που θεωρητικά θα έπρεπε εξαρχής να είναι στη θέση τους.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πραγματικά πολύ τεταμένη, γιατί πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα βελτιωθεί ουσιαστικά», σχολίασε ο Reimold, επισημαίνοντας ότι πρόβλημα (εξακολουθεί να) υπάρχει και με τους ημιαγωγούς.

Ποια μπορεί να είναι η λύση, από τη στιγμή που τα εμπόδια παραμένουν; «Σκεπτόμενοι το μέλλον, πρέπει να τυποποιήσουμε περισσότερο τα εξαρτήματα για να μειώσουμε την πολυπλοκότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού», ανέφερε ο επικεφαλής παραγωγής της γερμανικής εταιρίας.

Ο αντίλογος έρχεται από την «απέναντι» πλευρά. Πολλά στελέχη που ασχολούνται με τους ημιαγωγούς κατηγορούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι «αδυνατούν να κατανοήσουν τον τρόπο που λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών».

Ο «φόβος» του φυσικού αερίου

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο νέος «εφιάλτης» ακούει στο όνομα «φυσικό αέριο από την Ρωσία». Ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» της τροφοδοσίας της Ευρώπης από τους Ρώσους θα μπορούσε να επηρεάσει την αυτοκινητοβιομηχανία με απρόβλεπτους τρόπους. Και όλα αυτά «παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από πλευράς μας για εξοικονόμηση ενέργειας ή για απόκτησή της από άλλες πηγές», παραδέχθηκε ο Reimold.

Πώς μπορεί να συνδεθεί το φυσικό αέριο με την παραγωγή ενός αυτοκινήτου; «Η εφοδιαστική αλυσίδα σπάει πάντα στον πιο αδύναμο κρίκο. Ορισμένα τμήματά της, εξαρτώνται ιδιαίτερα από το φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα η παραγωγή γυαλιού», εξήγησε.

Το φαινόμενο της προσωρινής ή ακόμα και ολικής διακοπής της παραγωγής εμφανίστηκε συχνά το τελευταίο διάστημα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αιτία, ασφαλώς, η έλλειψη εξαρτημάτων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι πρόσφατοι περιορισμοί λόγω Covid-19 στην Κίνα επιδείνωσε την κατάσταση στην αγορά των ημιαγωγών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Porsche παρέδωσε 145.860 οχήματα στους πελάτες της το πρώτο εξάμηνο του 2022, νούμερο μειωμένο κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.