Alfa Romeo Tonale: Προστέθηκε βάρδια στην παραγωγή για να καλυφθεί η ζήτηση


Η Stellantis αποφάσισε να «κόψει» μια βάρδια από την παραγωγή του Fiat Panda στο Pomigliano, για να ανεβάσει ταχύτητα στη γραμμή του ιταλικού SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/2/2023

Η Alfa Romeo Tonale αποδείχτηκε «σανίδα σωτηρίας» για τους Ιταλούς το 2022, με την εταιρεία να κάνει ρεκόρ πωλήσεων σε σχέση με προηγούμενα έτη και τις πωλήσεις του υβριδικού SUV να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των συνολικών, αγγίζοντας σχεδόν τις 11.200.

Τώρα, η Stellantis, υπό την αιγίδα της οποίας δρα η Alfa Romeo, αυξάνει την παραγωγή της Tonale στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Pomigliano της Ιταλίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση του μοντέλου στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες του μοντέλου στην Ευρώπη ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη, με το μοντέλο να λανσάρεται πρόσφατα και στην ιαπωνική αγορά, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να αρχίσουν στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Stellantis αποφάσισε να προσθέσει μία νέα βάρδια παραγωγής της Tonale, η οποία θα αυξήσει την παραγωγή του μοντέλου στις 400 μονάδες ημερησίως, «κόβοντας» μία βάρδια από το Fiat Panda, αφού για ακόμα μία χρονιά βρέθηκε στην κορυφή της κατηγορίας supermini. Πιο συγκεκριμένα, η ομοσπονδία Ιταλών μηχανικών ανέφερε ότι οι εξαγωγές του εργοστασίου αυξήθηκαν κατά 34% το 2022, με σύνολο 165.000 μονάδες, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούσαν την Tonale, και οι 145.000 το Panda. Όσο για τις πωλήσεις, η Stellantis κατέγραψε 11.171 πωλήσεις του υβριδικού SUV της Alfa Romeo, και 126.033 του Fiat Panda.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η εκτίμησή του για τις παραγγελίες της Tonale μέχρι το τέλος του 2022 άγγιζαν τις 35.000. Ο Γάλλος CEO είπε επίσης ότι η Tonale θα βοηθήσει την εταιρεία να αυξήσει τις πωλήσεις της πέρα από τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου, στοχεύοντας να φτάσει το 40% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 18% το 2021.

Βέβαια, μία ενδεχόμενη δυσκολία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Alfa Romeo είναι η έλλειψη των μπαταριών. Ο Imparato αποκάλυψε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα αναγκαστεί να βάλει «ταβάνι» στην παραγωγή του μοντέλου, αφού θα λάβει μόνο 35.000 μπαταρίες από την κινεζική CATL. Ο Imparato είπε σχετικά: «Σε λίγους μήνες ίσως να είναι διαθέσιμη προς πώληση ολόκληρη η παραγωγή του 2023.»

Εκτός αυτού, στο ρόστερ του εργοστασίου στο Pomigliano έρχεται να προστεθεί σε μερικές εβδομάδες και το «αντίγραφο» της Tonale, το Dodge Hornet, του οποίου οι παραδόσεις στις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ο CEO της Dodge, Tim Kuniskis, έδωσε τη δική του εκτίμηση για τις πωλήσεις του μοντέλου τον περασμένο Αύγουστο, λέγοντας ότι το Hornet θα ξεπεράσει τις 40.000 ετήσιες πωλήσεις.