Ανεμοθύελλα στις ΗΠΑ προκάλεσε τεράστια καραμπόλα 80 οχημάτων (video)


Μία ανεμοθύελλα ήταν η αιτία να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος I-55 στο Illinois των ΗΠΑ, προκαλώντας καραμπόλα 80 οχημάτων, με αρκετούς θανάτους να έχουν επιβεβαιωθεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FOX 32 CHICAGO - YouTube, Illinois Department of Transportation
  • 2/5/2023

Το Illinois δέχτηκε τρομερό πλήγμα χθες, Δευτέρα 1 Μαΐου, όταν μία ανεμοθύελλα παρέσυρε αρκετά οχήματα που ταξίδευαν στον αυτοκινητόδρομο I-55, με αποτέλεσμα μία τρομακτική καραμπόλα περίπου 80 οχημάτων, που έφερε αρκετούς νεκρούς.

Το συμβάν έλαβε χώρα κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, στο Springfield, κι η τοπική αστυνομία του Illinois φαίνεται να ερευνά ακόμα τη φύση του ατυχήματος. Όλα ξεκίνησαν όταν συνέβη το βασικό ατύχημα, που ήταν κι αυτό που οδήγησε στη σειρά ατυχημάτων που προκλήθηκαν στη συνέχεια, το οποίο έγινε περίπου στις 10:55 π.μ. τοπική ώρα στο 112ο km Springfield - St Louis.

Αυτό που προκάλεσε τα ιδιαίτερα σοβαρά ατυχήματα στην καρδιά της πολιτείας του Illinois ήταν οι εξαιρετικά δυνατοί άνεμοι που χτύπησαν την περιοχή, σηκώνοντας άμμο και σκόνη, μετατρέποντας την ανεμοθύελλα σε μία αμμοθύελλα. Αυτό έφερε μηδενική ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο, με τη σκόνη να σκεπάζει τα οχήματα.

Το συμβάν κατέγραψε το κανάλι Fox 32 Chicago, δείχνοντας τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η καραμπόλα, και πράγματι η ατμόσφαιρα είναι καλυμμένη με σκόνη. Η τοπική αστυνομία παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία από τη μελέτη του ατυχήματος, εικάζοντας ότι σε αυτό ενεπλάκησαν περίπου 20 φορτηγά και έως και 60 επιβατικά οχήματα. Δύο φορτηγά έπιασαν φωτιά, ενώ πάνω από 30 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Ο αριθμός θανάτων δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, όμως υπάρχουν σενάρια στα οποία αυτοί ξεπερνούν τους 6. Ο δρόμος έκλεισε από το 83ο έως το 129ο km, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένει αποκλεισμένο το κομμάτι από το 101ο km κι έπειτα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όπως και το μέσο NBC 5 Chicago, τέτοια φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα στην περιοχή, ιδιαίτερα την άνοιξη, που τα χωράφια έχουν οργωθεί πρόσφατα. Μιλώντας στο Fox Weather, ένας οδηγός παρομοίασε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή με παρόμοια φαινόμενα στη δεκαετία του '30, που είχαν μετατρέψει την Αμερική σε μία απέραντη έκταση με σκόνη.

Δείτε τις σκηνές μετά το ατύχημα: