Άνοιξαν οι παραγγελίες για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται φόρτιση


Με μόλις 100 δολάρια μπορεί κανείς να εξασφαλίσει ένα από τα πρώτα Aptera που θα περάσουν στην παραγωγή εντός του 2021.

  • 6/12/2020

Η περιορισμένη αυτονομία και η ανυπαρξία της απαραίτητης υποδομής φόρτισης αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια για την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, η οποία έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμα ώστε να απευθυνθεί, χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα, στο ευρύ αγοραστικό κοινό.

Τη λύση στα δύο βασικά μειονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης επιχειρεί να δώσει το Aptera, ένα φουτουριστικό ηλεκτρικό όχημα το οποίο υπόσχεται αυτονομία μεγαλύτερη των 1.600 χιλιομέτρων αξιοποιώντας –μεταξύ άλλων- και την ηλιακή ενέργεια.

Το Aptera εφοδιάζεται με μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας που φτάνουν έως και τα 100 kWh, οι οποίες είναι από μόνες τους αρκετές ώστε να προσφέρουν μια αυτονομία 1.610 χιλιομέτρων, ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας τα φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία καλύπτουν την οροφή του αμαξώματός του είναι ικανά να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια για περίπου 65 χιλιόμετρα.

Μάλιστα, αν επιλέξει κανείς να προσθέσει πάνελ στο καπό και την πέμπτη πόρτα του χώρου αποσκευών, η ημερήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται προσθέτοντας ακόμα 38 χιλιόμετρα.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι αν κάποιος δεν διανύει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα/ημέρα, τότε μπορεί να κινείται χωρίς να χρειάζεται να φορτίσει το αυτοκίνητό του.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τρίτροχο Aptera με τον εξωπραγματικό αεροδυναμικό συντελεστή 0.13 cd, έχει την ικανότητα να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε σχεδόν 6,0 δευτερόλεπτα, ενώ εξίσου καταιγιστική είναι και η διαδικασία φόρτισης, καθώς σε υπερταχυφορτιστή το Aptera μπορεί να ανακτήσει αυτονομία 800 χιλιομέτρων σε μόλις μια ώρα.

Το καλύτερο, ωστόσο, το αφήσαμε για το τέλος, μιας και οι τιμές του Aptera ξεκινούν από τα 25.900 δολάρια για τις εκδόσεις με τις μπαταρίες των 25 kWh και φτάνουν έως και τα 46.000 δολάρια για τις διαμορφώσεις των 100 kWh.

Αν η περίπτωση του Aptera σας φαίνεται δελεαστική δεν έχετε από το να προκαταβάλετε το ποσό των 100 δολαρίων ώστε να εξασφαλίσετε ένα από τα πρώτα αντίτυπα του ηλεκτρικού-ηλιακού αυτοκινήτου, οι παραδόσεις του οποίου πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του 2021.