Αυτό το Datsun του 1980 πουλήθηκε σε τιμή ολοκαίνουργιας Porsche 911 (photos)


Πρόκειται για ένα σπάνιο Datsun 280ZX 10th Anniversary που κέρδισε τις εντυπώσεις στην εβδομάδα αυτοκινήτου του Monterey.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Mecum Auctions
  • 23/8/2023

Η αλήθεια είναι πως δε θα περίμενε κανείς ένα Datsun του 1980 να κοστίζει όσο μία Porsche 911 Carrera 4 GTS του 2023. Κι όμως, το συγκεκριμένο 280ZX κατάφερε να καταπλήξει τα πλήθη στο φετινό Monterey Car Week που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, 20 Αυγούστου.

Πρόκειται για μία υπερσπάνια και πολύ ιδιαίτερη ιαπωνική δημιουργία, η οποία αποτελεί το ιδανικό απόκτημα ακόμη και για τον πιο επιλεκτικό συλλέκτη.

Το 280ZX που έφερε η Mecum Auctions στο Monterey είναι μία μονάδα της έκδοσης 10th Anniversary, την οποία φυσικά η Datsun λάνσαρε για τα 10 χρόνια από τη γέννηση του εμβληματικού μοντέλου. Μόλις 3.000 μονάδες κατασκευάστηκαν συνολικά, εκ των οποίων μόνο οι 500 είχαν διχρωμία κόκκινου και μαύρου, όπως η συγκεκριμένη.

Σύμφωνα με την ίδια την Mecum, το εν λόγω όχημα πέρασε αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής του κρυμμένο, αποθηκευμένο καταλλήλως, αφού έχει διανύσει μόλις 45 km συνολικά. Όλα τα μέρη του είναι αυθεντικά, μέχρι και τα ελαστικά Goodyear Wingfoot κι οι ζάντες 14 ιντσών.

Οι μόνες αλλαγές που έχουν γίνει αφορούν την μπαταρία και για άγνωστους λόγους, το σύστημα κλιματισμού. Κάθε στοιχείο του 280ZX το κάνει ιδιαίτερο. Από τη σπανιότητά του ως μοντέλο, στη σπανιότητα του χρώματος του αμαξώματός του, μέχρι τα ελάχιστα χιλιόμετρα που διήνυσε στην «καριέρα» του.

Το εσωτερικό είναι ντυμένο με κόκκινο δέρμα, ενώ φέρει επίσης ηλεκτρικά παράθυρα και κάθισμα οδηγού, όπως και ραδιόφωνο AM/FM. Φυσικά, ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του οχήματος είναι ο κινητήρας του. Στην καρδιά του κρύβει έναν εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα χωρητικότητας 2,8 L, ο οποίος αποδίδει 135 PS.

Το Datsun 280ZX κατάφερε να «πιάσει» 231.000 δολάρια στη δημοπρασία του, κάτι που ισοδυναμεί με το κόστος μιας ολοκαίνουργιας Porsche 911 Carrera 4 GTS. Σύμφωνα με αυτοκόλλητο που φέρει σε ένα από τα παράθυρα, η αρχική του τιμή το 1980 ήταν 13.990 δολάρια!