Βασική για την BMW η νέα πλατφόρμα “Neue Klasse”


Όπως δήλωσε ο κ. Oliver Zipse, Διευθύνων Σύμβουλος της BMW, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει εκτενώς την καινούργια πλατφόρμα «Neue Klasse» που θα δημιουργήσει τόσο για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της όσο και για αυτά με υβριδικής διάταξης κινητήρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/5/2022

Ο κ. Oliver Zipse, μιλώντας σε μετόχους της BMW, είπε ότι -αρχικά- οι μηχανικοί της εταιρείας θα χρησιμοποιήσουν τη νέα πλατφόρμα «Neue Klasse» για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα καινούργια μοντέλα της, στη μεσαία και μεγάλη κατηγορία οχημάτων. 

Ένα από αυτά θα είναι και η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της καινούργιας γενιάς της Σειράς 3, όπως διευκρίνισε. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την BMW, η νέα πλατφόρμα θα μπει σε διαδικασία παραγωγής το 2025, στο νέο εργοστάσιό της στην Ουγγαρία.

Όμως, ο κ. Zipse (φωτογραφία) έδωσε μία είδηση. Η νέα πλατφόρμα δεν θα απευθύνεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα –όπως είχε ανακοινώσει πέρυσι όταν πρωτοαναφέρθηκε σε αυτή–, αλλά εξελίσσεται έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί και κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνης ή/και πετρελαίου), καθώς και σύστημα διάταξης Plug-in Hybrid (θερμικό και ηλεκτροκινητήρα).

Συγκεκριμένα, ο κ. Zipse δήλωσε: «Η νέα πλατφόρμα θα χρησιμοποιείται κυρίως στα οχήματα της μεσαίας κατηγορίας και όχι σε διάφορες, από τις μικρότερες ως τις μεγαλύτερες. Ξεκινάμε με αυτή, αλλά φυσικά θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η “Neue Klasse” θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων μας και αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο τεχνολογικό βήμα».

Η BMW έχει θέσει ως στόχο ως το 2030 οι μισές ετήσιες πωλήσεις νέων οχημάτων της παγκοσμίως να είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Επίσης, έχει θέσει ως στόχο να καταφέρει να πουλήσει συνολικά 2.000.000 ηλεκτροκίνητα νέα οχήματα ως το 2025. Αναφορικά με τον δεύτερο στόχο, ο κ. Zipse είπε ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί ώστε να τον επιτύχει νωρίτερα εάν είναι δυνατόν.