BMW 3.0 CSL: Η μεγάλη επιστροφή του «θρύλου» με τους 560 ίππους (photos-video)


Η BMW M γιορτάζει μισό αιώνα ζωής επαναφέροντας στη δράση ένα θρυλικό μοντέλο, που γέμισε χρυσές σελίδες την ιστορία του αγωνιστικού τμήματος και θα παραχθεί σε μόλις 50 μονάδες. Δείτε την εξωφρενική τιμή του.    

  • 24/11/2022

Η συμπλήρωση 50 ετών από τη δημιουργία του τμήματος Μ της BMW έπρεπε να συνδυαστεί με μία παρουσίαση που θα ταράξει τα νερά, θα ξυπνήσει μνήμες και θα κάνει τους φίλους των Βαυαρών να χαζεύουν αποσβολωμένοι τη επετειακή πρόταση. Και πράγματι, η BMW M το κατάφερε επαναφέροντας μίας από τις πλέον εμβληματικές προτάσεις της που έγραψε ιστορία τη δεκαετία του ’70.

Η πρώτη CSL εξελίχθηκε από το αγωνιστικό τμήμα της BMW με σκοπό να πάρει την ομολογκασιόν για τη συμμετοχή της εταιρείας με αυτό το μοντέλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τουρισμού. Η παραγωγή της ξεκίνησε τον Μάιο του 1971 και διήρκησε 14 μήνες.

Βασίστηκε στη CS (που είχε την κωδική ονομασία «Ε9»), η οποία παρουσιάστηκε το 1968, και το γράμμα «L» στη ονομασία της προσδιόριζε το μειωμένο βάρος του οχήματος για την περίσταση (από τη γερμανική λέξη «Leicht»).

Η αγωνιστική έκδοση της 3.0 CSL κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τουρισμού το 1973 και έκτοτε επανέλαβε τον θρίαμβο πέντε συνεχόμενες χρονιές, από το 1975 έως και το 1979. Με οδηγούς θρύλους όπως οι Toine Hezemans, Hans-Joachim Stuck, Chris Amon και Niki Lauda σημείωσε μεγάλες επιτυχίες που όλες μαζί το βοήθησαν να αποκτήσει παγκόσμια φήμη και να χτίσει τον μύθο που συνεχίζει και «ζει» μέχρι σήμερα.

Η σύγχρονη εκδοχή της 3.0 CSL δεν έχει πολλά κοινά στοιχεία με την αρχική πρόταση, πέρα από την ονομασία. Πρόκειται για ένα άκρως συλλεκτικό μοντέλο το οποίο θα παραχθεί σε 50 συνολικά μονάδες,, βασίζεται στην BMW M4, αν και η αλήθεια είναι ότι τα δύο αυτοκίνητα θα είναι πολύ διαφορετικά

H BMW 3.0 CSL του 1973 τρέχει στο Le Mans Classic 2012.
H BMW 3.0 CSL του 1973 τρέχει στο Le Mans Classic 2012.

Το βάρος ήταν ένας τομέας πάνω στον οποίο οι άνθρωποι της BMW έδωσαν μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιώντας πολύ CFRP στα πάνελ του αμαξώματος έφτασαν στον αριθμό 1.624 kg. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας twin-turbo εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας με χωρητικότητα 3,0 lt.

Πρόκειται για το ίδιο σύνολο που υπάρχει και στη M4 CSL το οποίο όμως έχει δεχθεί παρεμβάσεις ώστε να φτάσει τους 560 ίππους και να γίνει η πιο δυνατή εξακύλινδρη πρόταση στην ιστορία της BMW. Την ίδια στιγμή η αναλογία κιλά/ίππο είναι 2,9 όταν ο συγκεκριμένος αριθμός στο αρχικό μοντέλο ήταν 6,2.

Το κινητήριο σύνολο συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων που περνάει τη δύναμη στους πίσω τροχούς και που μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί πιο αργό από ένα καλοκουρδισμένο αυτόματο, αλλά η ουσία κρύβεται στη εμπλοκή του οδηγού που είναι και το ζητούμενο για όποιον την πάρει στα χέρια του. Η BMW δεν ανακοίνωσε στοιχεία για τις επιδόσεις του αυτοκινήτου αλλά ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί από τους παραπάνω αριθμός ότι έχουμε να κάνουμε με... έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους.

Εξωτερικά το αυτοκίνητο είναι βαμμένο σε λευκό και συνδυάζεται με λεπτομέρειες από τα χρώματα της BMW M καθώς και με μία αρκετά μεγάλη αεροτομή από υαλοβάμβακα. Τα στοιχεία, αναμενόμενα, έχουν προέλθει από την αρχική CSL και ο συνδυασμός τους αποτελεί φόρο τιμής στο εμβληματικό μοντέλο.

Οι τεράστιοι θόλοι δίνουν πλάτος στο αυτοκίνητο και κάνουν πιο επιβλητική την εικόνα του ενώ οι ζάντες ελαφρού κράματος έχουν διαγώνιο 21 ίντσες στον πίσω άξονα, 20 ίντσες στον μπροστινό και συνδυάζονται με ελαστικά της Michelin.

Τα εξαρτήματα που συνθέτουν την ανάρτηση έχουν προέλθει από την μακρά εμπειρία της BMW Μ στα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων και προσφέρουν κορυφαία απόδοση σε ακραίες συνθήκες, ενώ το φρενάρισμα αναλαμβάνει ένα αποτελεσματικό σύστημα πέδησης με κεραμικούς δίσκους.

Η «hardcore» αίσθηση αναβλύζει και στο εσωτερικό της 3.0 CSL όπου συναντάμε τα ίδια αγωνιστικά bucket καθίσματα με αυτά της M4 CSL, αρκετές carbon επενδύσεις αλλά και μπόλικο μαύρο Alcantara.

Η ηχομόνωση έχει αφαιρεθεί στο πλαίσιο της «δίαιτας» που έκανε το αυτοκίνητο και αυτό σημαίνει ότι ο ήχος του κινητήρα θα περνάει ατόφιος στην καμπίνα και θα συμβάλει και αυτός στην εκτόξευση της αδρεναλίνης κάθε φορά που βυθίζεται το δεξί πόδι στο πεντάλ. Δεύτερη σειρά καθισμάτων δεν υπάρχει και ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμεύει για να αποθηκευτούν τα κράνη, όπως είδαμε και στην M4 CSL.

Όπως ανακοίνωσε η BMW για να παραχθούν και οι 50 μονάδες της 3.0 CSL θα χρειαστούν συνολικά τρεις μήνες, με τη διαδικασία να τρέχει στο εργοστάσιο του Dingolfing, με 30 εξειδικευμένους μηχανικούς να την επιβλέπουν σε κάθε της στάδιο. Από τη στιγμή που μιλάμε για ένα τόσο σπάνιο μοντέλο η τιμή του αναμένεται αρκετά «τσουχτερή», με ξένα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει και τις 750.000€!