BMW: Επέτειος 100 ετών για το εργοστάσιο του Μονάχου!


Το κεντρικό εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο γίνεται 100 ετών και η βαυαρική εταιρεία το γιορτάζει. Πώς ξεκίνησε η παραγωγή πίσω στο 1922 και τι κρύβει το μέλλον του γερμανικού εργοστασίου στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

  • 24/5/2022

Η BMW γιορτάζει την 100ετή επέτειο του κεντρικού εργοστασίου της στο Μόναχο και μας κάνει μία ιστορική αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές των περασμένων 100 ετών, αλλά μας δείχνει και τι επιφυλάσσει το μέλλον της βασικής μονάδας παραγωγής της γερμανικής εταιρείας.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο ξεκίνησε πίσω στο 1922 με την γερμανική εταιρεία τότε με το πλήρες όνομα Bayerische Motoren Werke να κατασκευάζει κινητήρες αεροσκαφών και μοτοσικλέτες.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα από το 1952, το εργοστάσιο του Μονάχου άρχισε να κατασκευάζει και αυτοκίνητα, πολλά που έχουν μείνει διάσημα ως τις μέρες μας. Αυτοκίνητα-θρύλοι που έμειναν στην ιστορία όπως η μοναδική BMW Isetta, η θρυλική Μ3, η BMW 501, και φυσικά το πιο επιτυχημένο μοντέλο της BMW, την Σειρά 3 από τις πρώτες της γενιές.

Στα 100 χρόνια παραγωγής κινητήρων και οχημάτων, το εργοστάσιο του Μονάχου έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα της καινοτόμου φιλοσοφίας της BMW, όπως την παραγωγή του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού MINI E, της εμβληματικής Z8 και της ειδικής ηλεκτρικής έκδοσης της BMW 1602 για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Μία άλλη σημαντική στιγμή ήταν η εξέλιξη του Project i, με αποτέλεσμα το επαναστατικό ηλεκτρικό BMW i3, που επίσης προέρχεται από το εργοστάσιο του Μονάχου.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για το εργοστάσιο του Μονάχου είναι η παραγωγή της νέας αμιγώς ηλεκτρικής BMW i4. «Η εισαγωγή της BMW i4 ήταν ένα εντυπωσιακό επίτευγμα ενσωμάτωσης σε ένα υπάρχον σύστημα παραγωγής και καταδεικνύει την τεράστια ικανότητα προσαρμογής του εργοστασίου», δήλωσε ο Διευθυντής του εργοστασίου Peter Weber. «Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, εξελιχθήκαμε από την παραγωγή μόνο κινητήρων εσωτερικής καύσης στην παραγωγή υβριδικών και του πλήρως ηλεκτρικού i4. Αυτό σημαίνει ότι τώρα κατασκευάζουμε πέντε διαφορετικά μοντέλα με όλους τους διαφορετικούς τύπους κίνησης σε μία γραμμή παραγωγής. Αυτό δείχνει ότι αυτό το εργοστάσιο κατανοεί πραγματικά τη μεταμόρφωση και είναι η ενσάρκωση της αλλαγής και της ευελιξίας».

«Πρόκειται για μια μονάδα υψηλής τεχνολογίας. Περίπου 900 μονάδες μοντέλων της BMW βγαίνουν σήμερα καθημερινά από το εργοστάσιο. Πέντε διαφορετικά μοντέλα, με όλων των ειδών συστημάτων μετάδοσης κίνησης. Αυτό αποδεικνύει την υψηλή ευελιξία, την εμπειρία κα τις δεξιότητες των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή», δήλωσε ο Milan Nedeljkovic, Μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος παραγωγής της BMW κατά τη διάρκεια της  ειδικής εορταστικής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του εργοστασίου.

Από το 2024, στη μονάδα του Μονάχου η BMW θα κατασκευάσει μία εντελώς νέα γραμμή παραγωγής για την κατασκευή της πλήρως ηλεκτρικής Neue Klasse στο χώρο της τρέχουσας εγκατάστασης κινητήρων.

Όπως ανακοίνωσε η BMW, από τα 2023 και μετά, το 50% των οχημάτων που θα βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου στο Μόναχο θα είναι ηλεκτρικά, πράγμα που σημαίνει ότι επιτυγχάνεται πολύ νωρίτερα ο στόχος που είχε θέσει η εταιρεία για το 2030. Ανάμεσά τους θα είναι 100.000 μονάδες της νέας, αμιγώς ηλεκτρικής i4 και από το 2025 τα πρώτα αντίτυπα της νέας, αμιγώς ηλεκτρικής Neue Klasse.