Bugatti Chiron Super Sport: Το υπεραυτοκίνητο των 1.600 ίππων! (Video)


Η γαλλική φίρμα παρουσίασε επίσημα τη Bugatti Chiron Super Sport, ένα εντυπωσιακό υπεραυτοκίνητο 1.600 ίππων με κόστος 3,2 εκαττομυρίων ευρώ.

  • 8/6/2021

Το 2019 η Bugatti παρουσίασε την Chiron Super Sport 300, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έσπασε το φράγμα των 300 μιλίων/ώρα, φτάνοντας τα 304,77 (490,48 χλμ/ώρα). Το γαλλικό υπεραυτοκίνητο είχε βέβαια θυσιάσει ένα μεγάλος μέρος της πολυτέλειας για την οποία φημίζεται η Bugatti.

Η απάντηση έρχεται σήμερα από την ίδια τη Bugatti. Η Chiron Super Sport υπόσχεται τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Εξωπραγματικές επιδόσεις και ταχύτητα, αλλά χωρίς να θυσιάζει κάτι από την άνεση και την πολυτέλεια. Όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος της Bugatti, Stephan Winkelmann, «συγκεντρώνει όλη την τεχνογνωσία της εταιρείας και συνιστά το απόλυτο grand tourer. Υπόσχεται εξωφρενικές επιδόσεις, χωρίς, ωστόσο, να κάνει εκπτώσεις στο πεδίο της άνεσης των επιβατών.»

Φυσικά κάθε μικρή λεπτομέρεια του αμαξώματος σχεδιάστηκε με γνώμονα την ιδανική αεροδυναμική απόδοση. Από το εμπρός splitter, έως τον πίσω διαχύτη που έχει δανειστεί από την Chiron Super Sport 300 και βοηθά στην παραγωγή της απαιτούμενης κάθετης δύναμης ώστε να κρατηθεί το αυτοκίνητο στο έδαφος έχοντας ταυτόχρονα εξαιρετική σταθερότητα.

Οι μηχανικοί της Bugatti επιμήκυναν το πίσω μέρος κατά σχεδόν 25 εκατοστά για να αυξήσουν την αεροδυναμική απόδοση, ενώ αύξησαν και τη διατομή του διαχύτη, μετριάζοντας έτσι την αντίσταση του αέρα στις υψηλές ταχύτητες. Οι επεμβάσεις στο διαχύτη διαφοροποίησαν και το σύστημα της εξάτμισης, με τις απολήξεις πλέον να μη βρίσκονται στο κέντρο, αλλά να είναι διπλές και να έχουν μετατοπιστεί προς τα άκρα.

Ίσως παρατηρήσατε ότι η απόληξη 300 λείπει από το όνομα της Chiron Super Sport αυτή τη φορά και υπάρχει λόγος για αυτό. Η Super Sport μπορεί να έχει την ίδια απόδοση των 1600 ίππων και 1.600 Nm ροπής του quad-turbo W16 της Bugatti με την Chiron Super Sport 300, αντί των 1.500 ίππων της κανονικής Chiron, αλλά τώρα η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 440 χλμ/ώρα για λόγους ασφαλείας.

Στον τομέα των επιδόσεων οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: το 0-200 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 5,8 δευτερόλεπτα, το 0-300 χλμ./ώρα σε 12,1 και η τελική όπως αναφέραμε αγγίζει τα 440 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με την Bugatti, η Chiron Super Sport επιταχύνει στα 400 χλμ./ώρα από στάση κατά 7% γρηγορότερα από την «απλή» Chiron.

Η νέα Bugatti Chiron Super Sport θα παράγεται στο Molsheim και θα λανσαριστεί στις αρχές του 2022, με τιμή στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.