Δείτε κι ακούστε μία Mustang SVT Cobra να «ουρλιάζει» στο δυναμόμετρο (video)


Μία Mustang SVT Cobra ανεβαίνει στο δυναμόμετρο και θυμίζει σε όλους γιατί έλαβε το παρατσούκλι 'Εξολοθρευτής'.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Chris Sullivan - YouTube
  • 24/6/2023

Οι Mustang SVT Cobra του 2003 και του 2004 έλαβαν το παρατσούκλι 'Εξολοθρευτής', κι όχι άδικα. Το μοντέλο κυριάρχησε στην κατηγορία του, κι ήταν το πιο πανίσχυρο και τρομακτικά εκκωφαντικό muscle car της εποχής του.

Τώρα, ο Chris Sullivan ανεβάζει τη δική του 'Terminator' Cobra στο δυναμόμετρο και υπενθυμίζει στους ακόλουθούς του γιατί το εμβληματικό muscle car της δεκαετίας των 00s έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο σοκαριστικά μοντέλα της κατηγορίας του.

Λίγες είναι οι αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στον κινητήρα χωρητικότητας 4,6 L, αφού ο supercharger, η πολλαπλή εισαγωγής κι οι εκκεντροφόροι έχουν διατηρηθεί ως ήταν όταν αγοράστηκε το όχημα. Μία νέα τροχαλία αυξάνει την πίεση του boost από τα 3,6 στα 5,9 kg, ενώ έχει τοποθετηθεί επίσης ένα νέο σύστημα εξάτμισης στο πίσω μέρος. Αν και μικρές, οι αλλαγές αυτές αρκούν για να εκτοξεύσουν την ισχύ της 20χρονης πλέον Mustang στους 498 ίππους στο δυναμόμετρο.

Υπολογίζοντας τη μέση απώλεια ισχύος που αγγίζει το 15%, οι 498 ίπποι είναι στην πραγματικότητα 590 ίπποι. Σημαντικά μεγαλύτερη ισχύς σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της Ford, η οποία ανερχόταν στα 390 PS όταν πρωτοκυκλοφόρησε το μοντέλο.

Η συγκεκριμένη SVT Cobra είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, για παραπάνω από έναν λόγους. Πέρα από την αστείρευτη ισχύ και το εκκωφαντικό ουρλιαχτό του supercharger που την κάνουν να διαφέρει, ο χρωματισμός της είναι αρκετά σπάνιος. Πρόκειται για τη βαφή 'Screaming Yellow', με την οποία η Ford έντυσε μόλις 299 από τα 3.768 παραδείγματα που κατασκευάστηκαν το 2004. Ο μοναδικός χρωματισμός που είναι πιο σπάνιος από αυτόν είναι ο 'Competition Orange'.

Δείτε το εντυπωσιακό dyno run: