Δημοσιογράφος μπήκε για πρώτη φορά σε αυτόνομο Robotaxi και... δε θα ξεχάσει όσα έζησε (video)


Η αρχική αίσθηση ασφάλειας μετετράπη πολύ σύντομα σε απόγνωση, καθώς μια απλή διαδρομή δεν μπόρεσε ποτέ να ολοκληρωθεί με σωστό τρόπο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 2/7/2023

Η αυτόνομη οδήγηση έρχεται σιγά-σιγά ως η κορυφαία υπηρεσία της αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στα ασφαλέστατα και πλήρως διαδεδομένα αυτόνομα οχήματα θα χρειαστεί να περιμένουμε, ίσως και αρκετά χρόνια.

Στις ΗΠΑ, πάντως, η παρουσία οχημάτων χωρίς οδηγό είναι περισσότερο συχνή σε σχέση με άλλες χώρες. Σε πόλεις όπως το San Francisco, μάλιστα, το Waymo Robotaxi έχει… κατακλύσει τους δρόμους, προσφέροντας σε όσους επιλέξουν τη σχετική υπηρεσία, τη δυνατότητα μετακίνησης στον επιθυμητό προορισμό μέσω λευκών, πλήρως αυτόνομων οχημάτων.

Η δημοσιογράφος του ABC7 News, Lyanne Melendez, θέλησε να δοκιμάσει για πρώτη φορά ένα από τα αυτόνομα ταξί της Waymo. Επέλεξε μια απλή διαδρομή σε ένα μικρό μουσείο, όπου την περίμενε ο γιος της και φρόντισε να καταγράψει την εμπειρία της σε video. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, όπως εξελίχθηκε, δύσκολα θα την ξεχάσει.

Τα πράγματα φάνηκε από την αρχή ότι δε θα κυλήσουν ιδανικά, καθώς το robotaxi σταμάτησε πιο μακριά από το σημείο που εκείνη το περίμενε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να περπατήσει λίγα μέτρα προκειμένου να επιβιβαστεί.

Αν και αρχικά εμφανίστηκε επιφυλακτική από την απουσία οδηγού, στα πρώτα λεπτά χαλάρωσε και άρχισε τα θετικά σχόλια για το πώς το όχημα σεβόταν τα όρια ταχύτητας και ακινητοποιούνταν σε πινακίδες STOP. Ωστόσο οι αναποδιές δεν άργησαν να εμφανιστούν.

Η πρώτη «στραβή» ήρθε όταν το taxi σταμάτησε σε διασταύρωση, ενώ το φανάρι ήταν πράσινο. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά δευτερόλεπτα και μια προσπάθεια επικοινωνίας, μέσω του smartphone της, με την ομάδα της Waymo, για να ξεκινήσει και πάλι το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, το σημαντικό πρόβλημα ήρθε όταν το robotaxi άρχισε να ακολουθεί μια εντελώς λανθασμένη διαδρομή. Η ολοκλήρωσή της έγινε μπροστά σε ένα σπίτι και η οδηγία που δόθηκε στη δημοσιογράφο ήταν να περπατήσει περίπου 5 λεπτά, ανεβαίνοντας έναν απότομο λόφο, για να φτάσει στον προορισμό της.

Η Melendez αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στην υποστήριξη της εταιρείας, η οποία τη συμβούλεψε να καταχωρήσει και πάλι τη διεύθυνση του προορισμού της. Όπερ και εγένετο. Το robotaxi ξεκίνησε, αλλά μετά από μια σύντομη πορεία, την άφησε και πάλι στο ίδιο σημείο!

Τελικά, η δημοσιογράφος κατέληξε να οδηγεί το δικό της αυτοκίνητο για να φτάσει στον προορισμό της, δείχνοντας πόσο απλή ήταν η διαδρομή μέχρι το μουσείο Randall.

Τα παράπονα για τη λειτουργία των αυτόνομων ταξί είναι αρκετά στο San Francisco. Πρόσφατα, η επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης, Jeanine Nicholson, παραπονέθηκε ότι τα αυτοκινούμενα ταξί πάτησαν ένα πυροσβεστικό σωλήνα ενώ τα συνεργεία έδιναν μάχη με μια πυρκαγιά και εμπόδισαν ένα πυροσβεστικό όχημα να βγει από έναν πυροσβεστικό σταθμό.