Έγραψαν ιστορία ο Irv Gordon και το Volvo P1800


Τρία εκατομμύρια απροβλημάτιστα μίλια με το ίδιο αυτοκίνητο σε 47 χρόνια!

  • 24/9/2013

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα τοπική ώρα, σε έναν επαρχιακό δρόμο στο Άνκορατζ της Αλάσκα, ο Irv Gordon και το επί 47 συνεχή χρόνια αυτοκίνητό του, ένα Volvo P1800, έγραψαν ιστορία! Το οδόμετρο του αυτοκινήτου εμφάνισε τον μαγικό αριθμό 3.000.000, όσα και τα μίλια που έχει διανύσει με το Volvo P1800, ο Irv Gordon! Ένα νούμερο που αντιστοιχεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε 4.828.000 χιλιόμετρα ή πιο παραστατικά, στην περιφέρεια της Γης 120 φορές!

Με το επίτευγμά του αυτό, ο Irv Gordon κατέκτησε επάξια μία θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες (Guinness Book of World Records) ως ο οδηγός που έχει διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα στον κόσμο με ένα και μόνο αυτοκίνητο, χωρίς να είναι επαγγελματίας! Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει τον άτυπο τίτλο ενός πρεσβευτή για τη Volvo, συμμετέχοντας σε εταιρικές εκδηλώσεις και εκθέσεις αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Όχι άδικα, αφού στα χέρια του Irv Gordon, το Volvo P1800 πέρα από την προφανή ασφάλεια και ευχαρίστηση που έχει προσφέρει στον οδηγό του, έχει αποδείξει και την παροιμιώδη αξιοπιστία για την οποία φημίζονται τα Volvo.

«Μην στέκεστε σε μένα, εγώ οδηγούσα ένα αυτοκίνητο που το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή και το χαιρόμουν πάντα είτε πήγαινα στη δουλειά μου είτε ένα μεγάλο ταξίδι. Το Volvo P1800 είναι αυτό που αξίζει όλη τη δημοσιότητα, που μου χάρισε σχεδόν μισό αιώνα συναρπαστικής οδήγησης και ελευθερίας και που δεν με πρόδωσε ούτε μία φορά», δήλωσε περιχαρής ο Irv Gordon.

Και συνέχισε: «Η στιγμή που ο μαγικός αριθμός εμφανίστηκε στο κοντέρ ήταν μοναδική! Ομολογώ ότι το είχαμε σχεδιάσει έτσι που μερικά μίλια πριν την επίτευξη του στόχου είχα μπει στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο του Άνκορατζ, πανέμορφη διαδρομή αλλά και μια ατέλειωτη ευθεία, γιατί δεν ήθελα να πάρω τα μάτια μου από το οδόμετρο, να μην χάσω τη στιγμή».

Ο Irv Gordon, συνταξιούχος δάσκαλος από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, αγόρασε το Volvo του μία Παρασκευή του 1966. Ξεκίνησε να το οδηγεί και του άρεσε τόσο πολύ που δεν σταμάτησε όλο το Σαββατοκύριακο! Τη Δευτέρα το πρωί εμφανίστηκε στην αντιπροσωπεία και βλέποντας την απορία στο πρόσωπο των υπαλλήλων, τους ενημέρωσε ότι είχε ήδη έρθει η στιγμή για τον προληπτικό έλεγχο των πρώτων 1.500 μιλίων (περίπου 2.400 χλμ.) και την αλλαγή λαδιών, κάτι που ήταν κοινή πρακτική την εποχή εκείνη για κάθε καινούριο αυτοκίνητο!

Μέσα σε 10 χρόνια είχε διανύσει μισό εκατομμύριο μίλια! Είκοσι χρόνια μετά την αγορά του P1800, γιόρτασε το ένα εκατομμύριο μίλια οδηγώντας το στο πολύ γνωστό Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Για τον εορτασμό των δύο εκατομμυρίων μιλίων, ο Irv επέλεξε ένα ακόμα σημείο αναφοράς της Νέας Υόρκης, τη διάσημη πλατεία Τάιμς Σκουέρ. Για την επίτευξη του ορόσημου των τριών εκατομμυρίων μιλίων η Volvo Αμερικής προγραμμάτισε για τον πιστό της πελάτη κάτι ιδιαίτερο: ένα ταξείδι στην Αλάσκα, τη μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που δεν είχε επισκεφτεί ο Irv Gordon οδηγώντας!

Έχει υπολογιστεί ότι ο Irv Gordon έχει περάσει συνολικά πάνω από 12 χρόνια της ζωής του οδηγώντας το Volvo του. Από το 1966 που αγόρασε το P1800 έχει αλλάξει τα ελαστικά του περίπου 120 φορές, έχει κάνει σχεδόν 750 αλλαγές λαδιών στο αυτοκίνητο ενώ έχει χρειαστεί περίπου 9.000 ντεπόζιτα βενζίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο δεν παρουσίασε ποτέ κάποιο πρόβλημα. Από τη μεριά του, όλα αυτά τα χρόνια δεν παρέλειψε ούτε ένα από τα προγραμματισμένα service του αυτοκινήτου, τα οποία έκανε πάντα σε επίσημα, εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Volvo. Ο ίδιος αναφέρει γελώντας ότι τις πρώτες δεκαετίες του αυτοκινήτου πάντα ο ίδιος νεαρός μηχανικός φρόντιζε το αυτοκίνητό του, ώσπου κάποια στιγμή τα χρόνια πέρασαν και ο μηχανικός... συνταξιοδοτήθηκε.

Το Volvo P1800 παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών το 1960. Έγινε αμέσως διάσημο καθώς το οδήγησε με απαράμιλλο στυλ ο Βρετανός ηθοποιός Roger Moore, που ενσάρκωνε τον Simon Templar στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος». Μέχρι το τέλος της παραγωγής του P1800, το 1973, είχαν κατασκευαστεί περίπου 46.000 αυτοκίνητα. Όσα από αυτά κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους, έχουν πολύ υψηλή συλλεκτική αξία.