Ένα στα πέντε νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη είναι ηλεκτρικό!


Οι πανευρωπαϊκές πωλήσεις του Αυγούστου σημείωσαν ένα ακόμη ρεκόρ για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όπου πλέον ανέρχονται στο 21,4% επί του συνόλου.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 28/9/2020

Παρότι ο Αύγουστος συνολικά κινήθηκε αρκετά πτωτικά (-18%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι συνολικές πωλήσεις στην Ευρώπη σημείωσαν ένα αξιόλογο ρεκόρ, σε ό,τι αφορά τα υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από τις 881.897 νέες ταξινομήσεις που καταγράφηκαν, οι 188.700 αφορούσαν μοντέλα με κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης. Αναλογικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μιλάμε για μια αύξηση των ηλεκτροκίνητων της τάξης του 121%!

Από αυτά, τα mild hybrid και τα υβριδικά μοντέλα αποτελούν τη μερίδα του λέοντος με 49%, κάτι λογικό αφού αρκετοί κατασκευαστές, όπως η Ford και η Hyundai, αρχίζουν να χρησιμοποιούν ανάλογες τεχνολογίες στις καινούριες τους προτάσεις. Τα Plug-in υβριδικά μοντέλα, όπου πλέον μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή εξοικονόμηση καυσίμων, λόγω της ηλεκτροκίνησης, σημείωσαν 44.700 πωλήσεις.

Όσο για τα αμιγώς ηλεκτρικά, οι ταξινομήσεις τους άγγιξαν τις 48.800 μονάδες. Η ανάπτυξή τους για συγκεκριμένες εταιρίες, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έφτασε στη Renault το 112%, στη Volkswagen το 97%, στη Hyundai το 107% ενώ στην tesla μόλις το 11%. Το τελευταίο είναι και λογικό, αφού η εταιρία από την αρχή προσέφερε μόνο EV στη γκάμα της.

Τώρα σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες που προτιμούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, τα SUV είναι ξεκάθαρα ο μεγάλος νικητής, αφού και τον Αύγουστο τα τέσσερα στα δέκα μοντέλα που πωλήθηκαν (358.100 ταξινομήσεις) ήταν τέτοια. Από αυτά διακρίνουμε μία ισορροπία μεταξύ small SUV και Compact SUV (147.000 και 147.700 ταξινομήσεις αντίστοιχα), με τα υπόλοιπα να αφορούν μεγαλύτερες προτάσεις.

Συνολικά σε επίπεδο πωλήσεων το Volkswagen Golf στέφθηκε για μία ακόμη φορά νικητής, με 22.386 ταξινομήσεις, έναντι του Renault Clio (16.399 ταξινομήσεις). Στο Top 10 όμως, οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι, καθώς τα 6 μοντέλα στη λίστα είναι δικά τους, αφήνοντας στους Γερμανούς τη μειοψηφία.

Εδώ υπήρξαν και κάποιες θετικές εκπλήξεις, εκτός top 10. Οι πωλήσεις του Volvo XC40 ανέβηκαν κατά 82%, χάρη στις ηλεκτροκίνητες εκδόσεις του. Η BMW Σειράς 1, αντίστοιχα, σημείωσε αύξηση 96%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το ίδιο και το ηλεκτρικό μικρό Renault Zoe, με 113%.