Επίσημα το ολοκαίνουργιο Nissan Z (Video)


Μπορεί να ζούμε στην εποχή της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για ένα τελευταίο αυτοκίνητο από τη σειρά Z της Nissan που κινείται με βενζίνη.  

  • 18/8/2021

Το μοντέλο παραγωγής είναι η πιστή εικόνα του Z Proto που αποκαλύφθηκε πέρυσι και έχει υποστεί πολύ λίγες οπτικές αλλαγές. Στην πραγματικότητα, η πιο σημαντική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε είναι η τοποθέτηση μιας αεροτομής στο πορτμπαγκάζ που δίνει στο αυτοκίνητο της Nissan έναν σπορ χαρακτήρα. 

Το νέο Nissan Z διαθέτει μακρύ καπό με μία μυώδεις σιλουέτα που αποτίνει φόρο τιμής στην πρώτη γενιά. Η κάπως αμφιλεγόμενη τετράγωνη μάσκα από το Proto έχει διατηρηθεί και οι προβολείς τραβούν αμέσως τα βλέμματα με τον σχεδιασμό τους ενώ τα καμπυλωτά φώτα ημέρας LED είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποτελέσουν φόρο τιμής στο Fairlady 240ZG της δεκαετίας του 1970.  

Πολλά είχαν ειπωθεί για το σύστημα μετάδοσης κίνησης του Z τους τελευταίους μήνες. Γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να διαθέτει έναν 3 λίτρων twin-turbo V6 κινητήρα. Αυτός ο κινητήρας είναι ιδανικός για την απόδοση των 400 ίππων και 475 Nm ροπής. 

Είναι διαθέσιμο με 2 επιλογές κιβωτίου ταχυτήτων. Η πρώτη είναι ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων που μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς και διαθέτει επίσης ένα προηγμένο σύστημα launch control. Όσοι δεν θέλουν να ασχολούνται με τις ταχύτητές τους μπορούν να επιλέξουν ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 9 σχέσεων. 

Φυσικά, για να ανταγωνιστεί το Toyota Supra, το νέο Nissan Z πρέπει να εύκολο στην οδήγηση. Σε σύγκριση με τον απερχόμενο 370Z, το νέο Z (ΜΥ 2023) διαθέτει νέα εμπρός και πίσω αμορτισέρ με μεγαλύτερη διάμετρο από το 370Z. Αυτές οι νέες αναρτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της δύναμης απόσβεσης κατά 20%, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δύναμη πρόσκρουσης σε ανώμαλες επιφάνειες. Η ανάρτηση αλουμινίου με δύο ψαλίδια διαθέτει επίσης νέα γεωμετρία, ενώ η ενισχυμένη ακαμψία του αμαξώματος και το ηλεκτρονικό σύστημα υδραυλικού τιμονιού βοηθούν στην αύξηση των επιδόσεων στις στροφές κατά 13%. 

Τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με το αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων προσφέρουν τις επιλογές οδήγησης Standard και Sport με την τελευταία να προσφέρει βελτιωμένο έλεγχο επιτάχυνσης, βελτίωση ήχου και μία ρύθμιση δυναμικού ελέγχου με σπορ χαρακτήρα. 

Επίσης, η νέα γενιά Z διαθέτει τετραπίστονες δαγκάνες αλουμινίου μπροστά και δαγκάνες δύο εμβόλων πίσω. Θα είναι διαθέσιμες δύο παραλλαγές του αυτοκινήτου, το Sport και το Performance. Εκτός από τους τροχούς 19 ιντσών με ελαστικά διαμέτρου 255/40 εμπρός και 275/35 πίσω, το Z Performance είναι επίσης εξοπλισμένο με μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. 

Μια περιορισμένη έκδοση Z Proto Spec θα είναι επίσης διαθέσιμη με κίτρινες δαγκάνες φρένων, ζάντες σε χάλκινο χρώμα, δερμάτινα καθίσματα με κίτρινες πινελιές και κίτρινες ραφές. Μόλις 240 μονάδες θα κατασκευαστούν. 

Το εσωτερικό του νέου Nissan Z ακολουθεί την αισθητική του εξωτερικού υιοθετώντας ένα ρετρό σχέδιο ριζικά διαφορετικό από αυτό του Toyota Supra. Το αυτοκίνητο διατίθεται με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και διαθέτει τρία αναλογικά όργανα που βρίσκονται πάνω από την οθόνη ψυχαγωγίας και εμφανίζουν την πίεση, την ταχύτητα του turbo και την τάση. Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία «περιβάλλοντα χρώματος» που ονομάζονται Graphite, Red και Blue. 

«Με λίγα λόγια, ο στόχος μας είναι να κάνουμε αυτό το Ζ το καλύτερο μέχρι τώρα,», δήλωσε ο επικεφαλής προϊόντων του νέου Z, Hiroshi Tamura, καταλήγοντας πώς «Με κάθε γενιά, ανεβάζουμε τον πήχη, πιέζοντας τα όρια του Z και συνεχίζοντας να αξιοποιούμε το ανθρώπινο ένστικτο για το επόμενο συναρπαστικό ταξίδι. Περισσότερο από απλό και ευέλικτο, το ολοκαίνουργιο Z έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα με τον οδηγό, ώστε το αυτοκίνητο να είναι ένας «απολαυσττικός συνεργάτης» για τις περιπέτειές του στο δρόμο ». 

Η Nissan δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα τιμές για το νέο Z, αλλά εκτιμάται πώς για την αγορά των ΗΠΑ θα ξεκινά από τις 35.000 ευρώ.