Έρχονται τα πρώτα χιόνια – Τι ισχύει για τις αντιολισθητικές αλυσίδες, ποιο είναι το πρόστιμο


Το σκηνικό του καιρού αλλάζει τις επόμενες ημέρες με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ να αναφέρει χιονοπτώσεις. Διαβάστε τι ισχύει για τα αντιολισθητικά μέσα των αυτοκινήτων.

  • 24/11/2023

Βαδίζουμε προς το τέλος του Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα το θερμόμετρο... συμπεριφέρθηκε ευγενικά στους κατοίκους της χώρας αφού δεν έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων προβλέπουν μειωμένα κέρδη στο τέλος του έτουςεπειδή τα νοικοκυριά δεν έχουν «φορτώσει» τις δεξαμενές με πετρέλαιο θέρμανσης.

Το σκηνικό του καιρού ωστόσο αλλάζει τις επόμενες ημέρες αφού το έκτακτο δελτίου καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ δείχνει ότι τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Μαζί με τις χιονοπτώσεις ξεκινά και η κουβέντα για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των αυτοκινήτων με αντιολισθητικές αλυσίδες. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί άλλωστε και πέρυσι τέτοια εποχή όπου οι οδηγοί έτρεχαν πανικόβλητοι στα καταστήματα για να προμηθευτούν το δικό τους σετ και να το βάλουν στον χώρο αποσκευών, ώστε να μην πέσουν στη δαγκάνα της τροχαίας και τους επιβληθεί πρόστιμο.

Όλη αυτή η... αναμπουμπούλα προκλήθηκε από την απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών να κάνει υποχρεωτικό τον εφοδιασμό των οχημάτων με αλυσίδες, μετά από όλα αυτά που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς» τον Ιανουάριο του 2022 , με τον αποκλεισμό χιλιάδων οδηγών στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Πιο αναλυτικά η υπουργική απόφαση τού πρώην υφυπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, που αφορά στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους, αναφέρει: «επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά».

Όταν το υπουργείο κατάλαβε ότι είχε παρεμηνευθεί το σκεπτικό της απόφασης προχώρησε σε έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης με την οποία ξεκαθάρισε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες (ή οποιοδήποτε άλλο αντιολισθητικό μέσο) ΜΟΝΟ όταν εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Συνεπώς, οι αλυσίδες ή τα άλλα αντιολοσθητικά μέσα θα πρέπει να μπαίνουν στο πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων μόνο όταν οι αρμόδιες αρχές δώσουν σχετικό σήμα. Από εκεί και πέρα οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη τους. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999), δηλαδή με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ.

Αν δεν έχετε αγοράσει ακόμα κάποιο αντιολησθιτικό μέσο μπορείτε εδώ να δείτε αναλυτικό οδηγό ώστε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στο όχημά σας.

Τέλος, αν δεν ξέρετε πώς να τοποθετήσετε τις αλυσίδες στους τροχούς εδώ θα βρείτε αναλυτικό video που εξηγεί βήμα-βήμα τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χειμερινά ελαστικά: Βρείτε όλες τις απαντήσεις για τη χρησιμότητά τους

Τα 5 απόλυτα 4x4 για τα χιόνια και την κακοκαιρία

Υαλοκαθαριστήρες: Γιατί πρέπει να τους σηκώνουμε όταν χιονίζει