Υαλοκαθαριστήρες: Γιατί πρέπει να τους σηκώνουμε όταν χιονίζει


Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνει κάθε οδηγός που περιμένει χιονόπτωση στην περιοχή του, είναι να σηκώνει τους υαλοκαθαριστήρες στο αυτοκίνητο. Τι ζημιά μπορεί να προκληθεί;

  • 5/2/2023

Το κρύο, έστω και με λίγη καθυστέρηση, άρχισε να γίνεται τσουχτερό στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και ήδη πολλές ορεινές περιοχές έχουν καλυφθεί με τα πρώτα χιόνια. Υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, τα χειμερινά ελαστικά και ο κρύος κινητήρας του αυτοκινήτου αρχίζουν να εμφανίζονται πιο συχνά στις συζητήσεις μεταξύ οδηγών. 

Σήμερα, ωστόσο, θα μιλήσουμε για μία από τις πρώτες πρώτες κινήσεις που κάνουν οι οδηγοί όταν αναμένεται χιονόπτωση στην περιοχή τους. Σε αυτή την περίπτωση είθισται να πηγαίνουν στα σταθμευμένα οχήματα και να σηκώνουν τους υαλοκαθαριστήρες. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση;

Το χιόνι και η χαμηλή θερμοκρασία ενδέχεται να κολλήσουν το λάστιχο των υαλοκαθαριστήρων στο παρμπρίζ και αν γίνει προσπάθεια να ξεκολλήσει είναι βέβαιο ότι θα γίνει ζημιά και θα πρέπει να αντικατασταθεί. Έτσι, αν ο βραχίονας είναι σηκωμένος, το λάστιχο δεν θα πάθει τίποτα.

Στην περίπτωση του πίσω παρμπρίζ υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για να σηκωθεί ο υαλοκαθαριστήρας. Το χιόνι που θα πέσει θα ασκήσει πίεση στον βραχίονα και είναι πιθανό να σπάσει, οπότε εδώ έχουμε να κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Αν πάντως ο οδηγός ξεχάσει να σηκώσει τους υαλοκαθαριστήρες και το πρωί τους βρει κολλημένους στο παρμπρίζ, καλό είναι μην προσπαθήσει να τους ξεκολλήσει αμέσως. Αρχικά θα πρέπει να απομακρύνει το πολύ χιόνι και στη συνέχεια να θέσει σε λειτουργία το σύστημα αποπάγωσης, στη μέγιστη ισχύ, ώστε να βοηθήσει στην αποκόλληση.

Επίσης θα πρέπει όλοι να θυμούνται ότι το νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων ενδέχεται να παγώσει αν η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά. Οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να υπάρχει διαθέσιμη μια ξύστρα πάγου, όπως αυτή που έχει στην πόρτα του χώρου αποσκευών το Skoda Enyaq, ώστε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να ξεπαγώσει το νερό και να μπορεί να περάσει ξανά μέσα από τα μπεκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες αντιολισθητικές αλυσίδες ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σας

Τι ισχύει για το χειμερινά ελαστικά και ποιες επιλογές έχουν οι οδηγοί

Δείτε ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να τοποθετήσετε τις αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να κάνετε αν αποκλειστείτε με το αυτοκίνητο στα χιόνια

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Τι ισχύει για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Αυτό είναι το πρόστιμο αν πέσουμε σε μπλόκο και δεν έχουμε αλυσίδες