Υαλοκαθαριστήρες: Γιατί πρέπει να τους σηκώνουμε όταν χιονίζει


Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνει κάθε οδηγός που περιμένει χιονόπτωση στην περιοχή του, είναι να σηκώνει τους υαλοκαθαριστήρες στο αυτοκίνητο. Τι ζημιά μπορεί να προκληθεί;

  • 5/2/2023

Η κακοκαιρία Barbara είναι εδώ και ήδη αρκετές περιοχές της χώρας έχουν καλυφθεί στα λευκά από τη σφοδρή χιονόπτωση. Όπως αναφέρουν οι προγνώσεις τις επόμενες ώρες το φαινόμενο ενδέχεται να επεκταθεί σε όλη την Αττική και συνεπώς είναι πιθανό το οδικό δίκτυο αλλά και τα παρκαρισμένα οχήματα να καλυφθούν από χιόνι.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνουν οι οδηγοί όταν αναμένεται χιονόπτωση στην περιοχή τους είναι να πηγαίνουν στα σταθμευμένα οχήματα και να σηκώνουν τους υαλοκαθαριστήρες. Ποιος είναι όμως ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση;

Το χιόνι και οι χαμηλή θερμοκρασία ενδέχεται να κολλήσουν το λάστιχο των υαλοκαθαριστήρων στο παρμπρίζ και αν γίνει προσπάθεια να ξεκολλήσει είναι βέβαιο ότι θα γίνει ζημιά και θα πρέπει τα το αντικαταστήσετε. Έτσι, αν ο βραχίονας είναι σηκωμένος, το λάστιχο δεν θα πάθει τίποτα.

Στην περίπτωση του πίσω παρμπρίζ υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για σηκώσετε τον υαλοκαθαριστήρα. Το χιόνι που θα πέσει θα ασκήσει πίεση στον βραχίονα και είναι πιθανό να σπάσει οπότε εδώ έχουμε να κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Αν ξεχάσετε να σηκώσετε τους υαλοκαθαριστήρες και το πρωί τους βρείτε κολλημένους πάνω στο παρμπρίζ μην προσπαθήσετε αμέσως να τους ξεκολλήσετε. Απομακρύνετε το πολύ χιόνι και ενεργοποιείστε το σύστημα αποπάγωσης στην μέγιστη ισχύ ώστε να βοηθήσει στην αποκόλληση.

Επίσης θα πρέπει να θυμάστε ότι το νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων μπορεί να έχει παγώσει αν η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ χαμηλά. Οπότε θα πρέπει να έχετε εφοδιαστεί με μία ειδική σπάτουλα για να τα καθαρίσετε μέχρι το νερό να ξεπαγώσει και να μπορεί να περάσει ξανά μέσα από τα μπεκ.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες αντιολισθητικές αλυσίδες ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σας

Τι ισχύει για το χειμερινά ελαστικά και ποιες επιλογές έχουν οι οδηγοί

Δείτε ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να τοποθετήσετε τις αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να κάνετε αν αποκλειστείτε με το αυτοκίνητο στα χιόνια

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Τι ισχύει για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Αυτό είναι το πρόστιμο αν πέσουμε σε μπλόκο και δεν έχουμε αλυσίδες