Euro NCAP: Κάνει υποχρεωτικό το σύστημα ανίχνευσης παιδιών για αξιολόγηση 5 αστέρων


Όλα τα αυτοκίνητα που θέλουν να λάβουν την ανώτατη αξιολόγηση των 5 αστέρων του Euro NCAP πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά σύστημα ανίχνευσης παιδιών.

  • 4/10/2021

Από το 2023, ο διεθνής οργανισμός Euro NCAP κάνει υποχρεωτικό το σύστημα ανίχνευσης παιδιών στο όχημα (Child Presence Detection ή CPD, όπως είναι το ακρωνύμιο του στα αγγλικά) για όλα τα αυτοκίνητα που θέλουν να λάβουν την ανώτατη αξιολόγηση των 5 αστέρων.

Το σύστημα Child Presence Detection είναι μια συσκευή που ανιχνεύει την παρουσία ενός παιδιού στο παιδικό του κάθισμα ή σε άλλο κάθισμα και στέλνει μια ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο ενός ενήλικα που είναι υπεύθυνος όταν ο οδηγός εγκαταλείπει το αυτοκίνητο.

Ξεκινώντας από το 2023, ο οργανισμός Euro NCAP θα απαιτεί ότι η συσκευή θα εστιάζεται ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών. Μέχρι το 2025, το πρωτόκολλο θα αναθεωρηθεί ξανά για να συμπεριλάβει και τα παιδιά άνω των τριών ετών.

Αυτό το νέο πρωτόκολλο αποσκοπεί στην αποτροπή κλειδώματος ανηλίκων σε αυτοκίνητο, είτε εκ προθέσεως (όταν το παιδί δεν μπορεί να βγει από το όχημα) είτε, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, ακούσια. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό που αξιολογεί την ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων, τα παιδιά έως τεσσάρων ετών είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο.

Για να αποτραπεί να πληγεί ένα παιδί από θερμοπληξία ή στη χειρότερη περίπτωση ασφυξία, η συσκευή CPD πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις. Να εντοπίζει την παρουσία ενός παιδιού και να στέλνει διαφορετικές ειδοποιήσεις για να μπορέσετε να παρέμβετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Να λαμβάνει υπόψη επίσης όλες τις πιθανές θέσεις του ανηλίκου στο χώρο επιβατών του οχήματος: όλες τις σειρές καθισμάτων, τα προαιρετικά και αφαιρούμενα καθίσματα. Από το 2025, θα αναλυθεί επίσης η παρουσία ενός παιδιού στο κάθισμα του οδηγού και σε άλλες περιοχές όπως το πορτμπαγκάζ ή πίσω από τα πίσω καθίσματα.

Θα αξιολογηθούν επίσης οι εναλλακτικές λύσεις του συστήματος για επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η κλήση μέσω του συστήματος eCall (υποχρεωτικό σε νέα αυτοκίνητα από το 2018), το ξεκλείδωμα των θυρών, ώστε να μπορείτε να βγείτε ή να μειώσετε τη θερμοκρασία του εσωτερικού.

«Ακόμα και για λίγα λεπτά, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία λόγω της αδυναμίας του ανηλίκου να βγει από το όχημα μόνος του και της χαμηλότερης ανοχής του στις υψηλές θερμοκρασίες», εξηγούν οι ειδικοί για την Παιδική Οδική Ασφάλεια.

Σε μόλις 30 λεπτά, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου φτάνει τη διπλάσια θερμοκρασία από το εξωτερικό περιβάλλον, πηγαίνοντας από τους 27°C στους 50°C.

Μετά από σχεδόν δύο ώρες η θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος είναι πάνω από τους 60°C. Ακόμα και με δύο ανοιχτά παράθυρα, διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ξεπερνούν τους 50°C στο εσωτερικό του οχήματος.