Euro Rescue: Νέα εφαρμογή του EuroNCAP για διασώστες (βίντεο)


Ο ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP παρουσίασε μία πρωτοποριακή εφαρμογή για διασώστες και υπηρεσίες που σπεύδουν σε βοήθεια, μετά από κάποιο ατύχημα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 17/6/2020

Μπορεί η πρωταρχική αποστολή του EuroNCAP να είναι η βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας (ενεργητικών και παθητικών) των σύγχρονων οχημάτων, δεν παύει όμως να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τον out of the box τρόπο που προσεγγίζει συνολικά το όλο θέμα. Από τη στιγμή που δεν έχει τη δύναμη να αποτρέψει τα τροχαία ατυχήματα, φροντίζει τουλάχιστον να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια, όταν κάτι τέτοιο συμβεί.

Στα πιο σοβαρά ατυχήματα, όπου υπάρχει και τραυματισμός, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Ειδικά όταν η παραμόρφωση των λαμαρινών του οχήματος δεν επιτρέπει τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται μέσα σε αυτά. Με μία νέα εφαρμογή για κινητά, το EuroNCAP δίνει άμεση πρόσβαση σε μία πολύ χρήσιμη βάση δεδομένων, σε πυροσβέστες και σε όσες ομάδες τρέξουν για τον απεγκλωβισμό.

Η βάση αυτή περιέχει «rescue sheets», στοιχεία για κάθε τύπο οχήματος. Από ποια σημεία περνάνε καλώδια ρεύματος υψηλής τάσης, που μπορεί να κόψει κανείς την οροφή, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει το έργο των επαγγελματιών στον απεγκλωβισμό, διατηρώντας τους πάντες ασφαλείς. Τόσο τους ίδιους, όσο και αυτούς που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται Euro Rescue και μπορεί να κατέβει δωρεάν σε smartphones με λογισμικό Android και iOS. Μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και offline, σε δύσβατα σημεία ή τούνελ, χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Το Euro Rescue αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο σε τέσσερις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά) ενώ μέχρι το 2023 θα προσφέρεται επίσης στα Ελληνικά και στις υπόλοιπες γλώσσες της Ευρώπης.