Ferrari SP48 Unica: Η μία και μοναδική δημιουργία του Μαρανέλο (photos)


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Special Projects» η Ferrari παρουσιάζει ακόμα μία ξεχωριστή δημιουργία που σύντομα θα μπει στο γκαράζ ενός τυχερού –και πολύ πλούσιου- Ferrarista.

  • 5/5/2022

H Ferrari προχώρησε στην αποκάλυψη μίας one-off έκδοσης που φέρει την ονομασία SP48 Unica και σχεδιάστηκε πάνω στη βάση της F8 Tributo. To σχεδιασμό αλλά και την ανάπτυξη έφερε εις πέρας μια ομάδα ανθρώπων του «Ferrari Styling Center» επικεφαλής της οποίας ήταν ο Flavio Manzoni.

Την ίδια στιγμή παρών σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του μοντέλου ήταν και ο πελάτης που θα την εντάξει στη συλλογή του. Πρόκειται φυσικά για ένα ξεχωριστό δημιούργημα που έχει πολλές οπτικές διασυνδέσεις με την F8 Τributo, ωστόσο την ίδια στιγμή καταφέρνει να διατηρεί τον μοναδικό χαρακτήρα της.

Από τη στιγμή που οι Ιταλοί δεν ανέφεραν το παραμικρό για τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι στο εσωτερικό της βρίσκεται ο V8 twin-turbo των 3.9 λίτρων που έχει ισχύ 710 PS και των 770 Nm ροπής. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα μπορεί να επιταχύνει τα 0-100 km/h σε 2.9 sec., τα 0-200 km/h σε 7.8 sec. ενώ τη τελική ταχύτητα θα φτάνει κοντά στα 340 km/h.

Στο κομμάτι της εμφάνισης, αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε για τον άνθρωπο που θα αποκτήσει το αυτοκίνητο είναι ότι δεν έχει σε μεγάλη… εκτίμηση το πίσω τζάμι και για αυτό επιλέχθηκε, όχι απλά να μικρύνει, αλλά να αφαιρεθεί τελείως! Την ίδια στιγμή μικρότερα σε μέγεθος δείχνουν να είναι και τα παράθυρα στις πόρτες.

Το μπροστινό μέρος έχει αποκτήσει μια πιο «επιθετική» γραμμή και σε αυτό έχει συμβάλει ο επανασχεδιασμός των φωτιστικών σωμάτων ενώ σε αυτή τη λογική έρχεται να προσθέσουν πόντους και οι νέας φιλοσοφίας αεραγωγοί.

Ειδικά για το κομμάτι της ψύξης η Ferrari ανακοίνωσε πως όλες οι βελτιώσεις έχουν ανεβάσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ενώ αναβαθμισμένη είναι και η αεροδυναμική κατά 12% σε σύγκριση με την F8 Tributo.

H Ferrari διάλεξε να μη δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το εσωτερικό ενώ μυστικά παρέμειναν τόσο η ταυτότητα του ιδιοκτήτη όσο και η τιμή του αυτοκινήτου. Τέλος, θυμίζουμε ότι η ιταλική φίρμα στο πλαίσιο του «Special Projects» έχει παρουσιάσει και άλλες one-off προτάσεις όπως την Omologata αλλά και την BR20.