Food Trucks: Γκουρμέ και έθνικ «εστιατόρια» πάνω σε τέσσερις ρόδες


Οι παραδοσιακές καντίνες γίνονται πλέον αυτοκινούμενα εστιατόρια, που προσφέρουν ψαγμένα μενού αντί για «βρόμικα» και αλλάζουν στέκι, ανάλογα με τη μέρα, την ώρα και την περίσταση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/7/2024

Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν βρήκε κάποια στιγμή καταφύγιο σε μια καντίνα, για να παραγγείλει ένα «βρόμικο» και να… στανιάρει ολοκληρώνοντας τη νυχτερινή του έξοδο.

Ωστόσο, οι εποχές αλλάζουν και οι απλές καντίνες παραχωρούν πλέον τη θέση τους στα Food Truck, που κατακλύζουν εδώ και χρόνια τους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, όμως αρχίζουν και εξαπλώνονται πλέον και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πρόκειται στην ουσία για αυτοκινούμενα εστιατόρια -αν και υπάρχουν και εκδοχές με ρυμουλκούμενα τρέιλερ- που έχουν ξεφύγει από την «καντινιέρικη» λογική του λουκάνικου, του σάντουιτς και γενικότερα του Fast Food, καθώς προσεγγίζουν τους πελάτες τους με ψαγμένα και δημιουργικά μενού και ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις, όπως, λόγου χάριν, της vegan και της υγιεινής Slow Food διατροφής.

Ο κατάλογος ενός Food Truck δεν είναι, φυσικά, ατέλειωτος και περιλαμβάνει, συνήθως, κάποιες σπεσιαλιτέ, όπως, λόγου χάριν, μεξικάνικα τάκος, ιταλική πίτσα και πάστα, μπέργκερ και στέικ, φαλάφελ και χούμους, αλλά και τοπική σπιτική κουζίνα, κ.λπ. Τα αυτοκινούμενα εστιατόρια είναι λόγω κατασκευής εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να βρίσκονται το μεσημέρι σε ένα σημείο με πολλά γραφεία, προσφέροντας ένα μεσημεριανό μενού στους εργαζόμενους και αργότερα να αλλάζουν στέκι και να σταθμεύουν σε μια περιοχή, όπου βγαίνει ο κόσμος για βόλτα το βράδυ, προσαρμόζοντας ανάλογα τις σπεσιαλιτέ τους.

Άρα, ένα Food Truck έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, μπορεί να λάβει εύκολα μέρος σε ένα φεστιβάλ Street Food ή να ενοικιαστεί για μία εκδήλωση, σε συνδυασμό με γαστρονομία ποιοτικών προδιαγραφών σε λογικές τιμές.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι διάσημοι σεφ, όπως ο Τζέιμι Όλιβερ, έχουν δημιουργήσει μια σειρά δικών τους Food Truck, μάλιστα ένα από αυτά είναι τεραστίων διαστάσεων και περιλαμβάνει στο εσωτερικό του κανονική σάλα εστιατορίου. Ένα άλλο πλεονέκτημα των αυτοκινούμενων καντινών νέας γενιάς είναι ο πολύπλευρος χαρακτήρας τους, αφού δεν λειτουργούν αποκλειστικά ως ρεστοράν, αλλά υπάρχουν και σε άλλες εκδοχές ως μπαρ, κρεπερί, κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mercedes Concept EQT Marco Polo: Ένα camper με κουζίνα και κρεβάτι

Αυτό το τρίκυκλο camper είναι «made in China» και κοστίζει μόλις 4.000 ευρώ

Διακοπές με το αυτοκινούμενο Fiat Professional Ducato