Η Alfa Romeo φέρνει το διάδοχο του MiTo το 2024


Η ιταλική φίρμα είναι έτοιμη να διευρύνει την γκάμα της από το 2024, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην κατηγορία B-SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/4/2023

Η Alfa Romeo έχει μπει για τα καλά στη νέα της εποχή, παρουσιάζοντας την -ομολογουμένως- ιδιαίτερα επιτυχημένη Tonale και ανανεώνοντας τις Giulia και Stelvio. Αυτές οι κινήσεις φρέσκαραν την γκάμα των Ιταλών, η οποία από το 2024 θα αρχίσει να έχει και νέες προσθήκες.

Η πρώτη εξ αυτών θα επαναφέρει την ιταλική φίρμα στην κατηγορία των supermini και ουσιαστικά θα είναι ο διάδοχος της MiTo, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία στα πρώτα χρόνια της ζωής της κι είχε μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Βέβαια, δε θα έχει τη μορφή του τρίθυρου hatchback που αποσύρθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, αλλά θα «μεγαλώσει», περνώντας στην κατηγορία των B-SUV. Θα χαρακτηρίζεται από ανανεωμένο σχεδιασμό και εξηλεκτρισμένο χαρακτήρα.

Η ονομασία του νέου μοντέλου ενδέχεται να μην είναι MiTo. Η Alfa Romeo αναμένεται να κάνει γνωστό το όνομά του πριν το τέλος του έτους. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα έχει compact χαρακτήρα, αφού το μήκος του δε θα ξεπερνά τα 4,2 m. Το σχήμα του αμαξώματος θα βασίζεται στη φιλοσοφία των crossover, με σπορ σχεδίαση.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο σπορ χαρακτήρας αναμένεται να «συνεχίζεται» και στο εσωτερικό και δεν πρόκειται να εξοπλιστεί με μεγάλες οθόνες αφής, όπως άλλωστε συνηθίζει να -μην- κάνει η εταιρεία. Ο πίνακας οργάνων θα παραμείνει στην κλασική του θέση πίσω από το τιμόνι, με τα αναλογικά όργανα να επιστρέφουν.

Όσο για τα μηχανικά μέρη του, θα γίνει το τρίτο μοντέλο που θα βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Small της Stellantis, η οποία υποστηρίζει βενζινοκίνητα, υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία 48V MHEV θα είναι διαθέσιμη, όπως και ο νέος κινητήρας χωρητικότητας 1,2 L απόδοσης 136 PS, ενώ οι ηλεκτροκινητήρες θα προέρχονται από το Jeep Avenger.

Το νέο μοντέλο θα είναι το πρώτο μηδενικών-ρύπων της ιταλικής φόρμας και θα προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης, χωρίς να χάνει τα σπορ γνωρίσματά του. Εξάλλου, αυτά είναι που χαρακτηρίζουν τα δημιουργήματα της Alfa Romeo.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Jean-Philippe Imparato, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο θα αποκαλυφθούν πριν τα τέλη το 2023, με τον απόγονο του MiTo να καταφτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά τον Ιούνιο του 2024.