Η Ε.Ε. αποδέχεται το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως το 2050


Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνουν ότι τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητα προς το παρόν, τα αποδέχονται υπό όρους και τα συμπεριέλαβαν στη λίστα της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/2/2022

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να κατάλαβαν, εν μέρει, ότι το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει για την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2035 ήταν πρακτικά ανέφικτο, όχι μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και για την πλειονότητα των κλάδων της βαριάς βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την πρόταση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια δύνανται να συμπεριληφθούν στην λίστα με τις πηγές «πράσινης ενέργειας» και να ενταχθούν στη λεγόμενη «πράσινη ατζέντα». Εάν τελικά ψηφιστεί η πρόταση της «Κομισιόν», αυτά τα δύο θα μπορούν να λαμβάνουν επιδοτήσεις για επενδύσεις αναφορικά με την παραγωγή και τη χρήση τους.

Βεβαίως, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει πολύ αυστηρούς όρους για τη χρήση τους την οποία θεωρεί απαραίτητη ως το 2050, χρονιά η οποία αποτελεί το ύστατο όριο για την πλήρη απεξάρτηση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Εφόσον επικυρωθεί η απόφαση, η εξέλιξη αυτή βολεύει με κάποιον τρόπο την αυτοκινητοβιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου καθώς –έστω και με «πλάγιο τρόπο» – της δίνει παράταση στη χρήση των κινητήρων εσωτερικής καύσης υπό τη συνθήκη της χρήσης φυσικού αερίου κίνησης για τη λειτουργία τους.

Την πρόταση της «Κομισιόν» στηρίζουν αρχικά η Γερμανία και η Γαλλία, όχι μόνο επειδή έχουν μεγάλη παραγωγή αυτοκινήτων αλλά λόγω του βασίζουν τη βιομηχανική παραγωγή τους σε αυτές τις δύο πηγές ενέργειας. Η πρώτη στο φυσικό αέριο και η δεύτερη στην πυρηνική ενέργεια. 

Στην πρόταση εναντιώνονται κυρίως οι Κάτω Χώρες. H κυρία Mairead McGuinnes, Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών της Ε.Ε, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να το επιτύχουμε.

»Σήμερα θέτουμε αυστηρούς όρους για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, μακριά από πιο επιβλαβείς πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας. Ενισχύουμε τη διαφάνεια της αγοράς, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα τις δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας σε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη χρονική δυνατότητα τεσσάρων μηνών (η οποία μπορεί να παραταθεί ως και το εξάμηνο, βάσει Κανονισμού) για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους τόσο οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου. Εάν σε αυτό το διάστημα δεν υπάρξουν ουσιαστικές διαφωνίες, η πρότασή της για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια θα υιοθετηθεί και θα εφαρμοστεί.