Η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τις βιομηχανίες από τη Γερμανία


Ο βιομηχανικός τομέας της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της γερμανικής, δέχεται ισχυρά πλήγματα από την ενεργειακή κρίση, με τους ειδικούς να προβλέπουν μέχρι και την αποχώρηση πολλών εταιρείων από τη χώρα.   

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/8/2022

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg έρχεται για να χτυπήσει "καμπανάκι" για τις σημαντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωπαϊκή Ένωσης, την γερμανική, από την ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήδη πολλές βιομηχανίες έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη χώρα, αφού ο υψηλός πληθωρισμός στον τομέα της ενέργειας δημιουργεί υψηλά κόστη που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δύο μήνες ενώ την επόμενη χρονιά η μεγαβατώρα θα κοστίζει τουλάχιστον 540€, όταν πριν από δύο χρόνια η τιμής ήταν μόλις 40€.

Μέχρι πρότινος η Γερμανία είχε στηρίξει την ενεργειακή της επάρκεια στο ρωσικό φυσικό αέριο για να τροφοδοτεί τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όμως πλέον ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια τεράστια πρόκληση αφού η Ρωσία έχει μειώσει σημαντική τις ροές.

Αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει προκαλέσει ένα διαρκές ράλι τιμών που σφίγγει σαν θηλιά γύρω από τον "λαιμό" των βιομηχανιών. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκε στο υψηλό ρεκόρ των 241€/μεγαβατώρα, με την τιμή να είναι περίπου 11 φορές υψηλότερη από ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τη συγκεκριμένη εποχή.

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί με μια σειρά μέτρων μέτρα να στηρίξει τα νοικοκυριά, ωστόσο οι επιχειρήσεις δέχονται με μεγαλύτερη ένταση τα χτυπήματα του πληθωρισμού στην ενέργεια και οι επιλογές που έχουν στα χέρια τους είναι είτε να περάσουν το επιπλέον κόστος στον τελικό καταναλωτή είτε να κλείσουν και να μεταφερθούν σε ένα πιο «ασφαλές» περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν σοβαρές σοβαρές ενδείξεις για τη σταδιακή υποχώρηση που δέχεται η γερμανική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, στον τομέα των χημικών, τους πρώτους έξι μήνες του 2022 οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ τον Ιούνιο η παραγωγή σημείωσε πτώση κατά 8% από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακόμα ένα "καμπανάκι" χτύπησε τον προηγούμενο μήνα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο προβλέπει ότι η Γερμανία θα έχει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των G7 λόγω της μεγάλης εξάρτησης της βιομηχανίας της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όλα τα παραπάνω έχουν αναγκάσει και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταστρώνουν πλάνα έκτακτης ανάγκης για να σταθούν όρθιες στους δύσκολους μήνες που έρχονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, η BMW, η οποία διαθέτει 37 εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που παράγουν θερμότητα και ηλεκτρισμό για τα εργοστάσιά της σε Γερμανία και Αυστρία, εξετάζει διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα, όπως να στραφεί προς τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τα ενεργειακά της αποθέματα.

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο δραματικός στην Γερμανία από άλλες χώρες. Φοβάμαι πολύ μια σταδιακή αποβιομηχανοποίηση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Ralf Stoffels, CEO της BIW Isolierstoffe GmbH, κατασκευαστή εξαρτημάτων σιλικόνης για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής.

Πηγή: Bloomberg.com