Η Ferrari Sharknose αναβιώνει με την "καρδιά" μιας Suzuki Hayabusa (photos)


Δημιουργός αυτού του ξεχωριστού project είναι ο Καναδός Brandon Hegedus που είναι έτοιμος να αποχωριστεί το δημιούργημα του. Δείτε πόσα χρήματα αξιώνει. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ROADANDTRACK, ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/9/2022

Η Ferrari 156 'Sharknose' δημιουργήθηκε το 1961 και αποτέλεσε σύμβολο της ταχύτητας για πολλά χρόνια. Ήταν το μονοθέσιο F1 που σχεδίασε και επιμελήθηκε της κατασκευής ο Carlo Chiti, ένας από τους πιο σημαντικούς και πρωτοπόρους που είχε ποτέ η Ferrari στο δυναμικό της.

Ήταν το μονοθέσιο που βοήθησε τον Phil Hill να κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1961, κάνοντάς τον, τον πρώτο Αμερικανό πρωταθλητή F1. Φήμες λένε ότι ο Enzo Ferrari είχε διατάξει την καταστροφή όλων των μονάδων του μοντέλου μετά το 1962, προκειμένου να διατηρηθεί η μυστικότητα πίσω από τη φιλοσοφία της κατασκευής του οχήματος. Αυτό δε σταμάτησε τον Brandon Hegedus, έναν τύπο που δηλώνει κατασκευαστής αυτοκινήτων και τρώει αμέτρητες ώρες στο γκαράζ του στήνοντας κλασικά μοντέλα από το μηδέν. Τελευταίο του project ήταν να αναβιώσει το εμβληματικό μοντέλο της Ferrari, το οποίο αυτή τη στιγμή το έχει βγάλει προς πώληση πουλάει.

Ο Hegedus αποκάλυψε ότι παρόλο που δεν ήταν ποτέ μεγάλος fan του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πάντα θαύμαζε τέτοια ιστορικά και αξιοσημείωτα vintage μοντέλα και ειδικά τον σχεδιασμό τους. Μετά από ενδελεχή έρευνα, ο Hegedus αποφάσισε να δημιουργήσει μία Sharknose. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία, καθώς ο σχεδιασμός του μοντέλου χρησιμοποιεί απλές γραμμές, γεγονός που έκανε το έργο του Hegedus πιο εύκολο.

Το εγχείρημα βασίστηκε σε έναν κινητήρα Suzuki Hayabusa του 2003, που κόστισε μόλις 4.400 ευρώ, καθώς ο Καναδός γνώριζε πως ένας αυθεντικός κινητήρας Ferrari θα εκτόξευε το κόστος. Η φύση του κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί σε υψηλές στροφές, καλύπτει την ανάγκη για «θόρυβο», κάνοντάς το χειροποίητο μοντέλο του Hegedus να ακούγεται παρόμοια με ένα πραγματικό μονοθέσιο F1.

Η ισχύς των 177 PS, όπως και τα φρένα, διατηρήθηκαν από το αρχικό μοντέλο της Suzuki, ενώ τα υπόλοιπα μέρη της μοτοσυκλέτας πωλήθηκαν, προκειμένου να συνεχίσει η χρηματοδότηση του project. Ένα μηχανικό σύστημα μετάδοσης 6 σχέσεων συνόδευσε τον κινητήρα.

Ο Hegedus χρησιμοποίησε ιστορικές φωτογραφίες του μοντέλου για να μπορέσει να αντιγράψει το σχέδιο του αμαξώματος, όπως και διάφορα υπολογιστικά εργαλεία που τον βοήθησαν να τελειοποιήσει το σχέδιο. Η κίνηση διοχετεύεται στους πίσω τροχούς, ενώ έχουν τοποθετηθεί τροχοί MWS και ελαστικά Dunlop R5.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του μονοθεσίου είναι το αμάξωμα, καθώς ο Hegedus το κατασκεύασε με το χέρι, τοποθετώντας κομμάτια ανθρακονήματος το ένα δίπλα στο άλλο. Καθώς δεν υπήρχε κλίβανος διαθέσιμος χρησιμοποίησε τον οικιακό του φούρνο για να θερμάνει τα μέρη. Το αυτοκίνητο ολοκληρώθηκε αφού βάφτηκε σε απόχρωση Rosso-Chiaro, κάνοντάς το να μοιάζει με πραγματικό μοντέλο της Ferrari.

Η χειροποίητη Ferrari 156 'Sharknose' του Brandon Hegedus είναι διαθέσιμη προς πώληση μέσω του Facebook Marketplace και το κόστος της ανέρχεται στα 115.267 ευρώ, ποσό που δικαιολογείται, τόσο από τη σπανιότητα του μοντέλου, όσο και από τον κόπο και χρόνο που απαιτεί η κατασκευή του.