H Italdesign θα αναβιώσει το DeLorean DMC-12;


Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο σχεδιαστικός οίκος Italdesign κοινοποίησε μία φωτογραφία ενός οχήματος το οποίο θα μπορούσε να είναι ο σύγχρονος αντικαταστάτης του DeLorean DMC-12.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 22/1/2021

Ήταν 21 Ιανουαρίου 1980 όταν η DeLorean Motor Company παρουσίασε το DMC-12, ένα αυτοκίνητο που έμεινε στην ιστορία. Όχι επειδή ήταν το πιο γρήγορο ή το σημαντικότερο αλλά επειδή αποτέλεσε μεγάλη εμπορική αποτυχία. Κυρίως, έμεινε ιστορικό λόγω της εμφάνισής του στη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Επιστροφή στο μέλλον» της δεκαετίας του 1980, όπου αποτυπώθηκε στο σελιλόιντ και εντυπώθηκε στη λαϊκή κουλτούρα ως το όχημα για την πραγματοποίηση ταξιδιού στον χρόνο. 

Το DeLorean DMC-12 σχεδιάστηκε από τον Giorgetto Giugiaro, ο οποίος μαζί με τον Aldo Mantovani ίδρυσαν την «Italdesign Giugiaro SpA» (σημ.: αρχικά, ονομάστηκε «Studi Italiani Realizzazione Prototipi SpA», για να μετονομαστεί σε «Italdesign Giugiaro SpA» τον Φεβρουάριο του 1968). Θυμίζουμε ότι ο  Giugiaro παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιό της το 2015 και έκτοτε ο σχεδιαστικός οίκος ανήκει αποκλειστικά στην Audi (και τον Όμιλο VAG κατ’ επέκταση).

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του DeLorean DMC-12, η Italdesign δημοσίευσε στον λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται το περίγραμμα ενός οχήματος που παραπέμπει σε αυτό του αρχικού μοντέλου. Διακρίνονται σαφώς οι ανοιγμένες πόρτες του (τύπου «φτερά γλάρου») που αυτό διέθετε, καθώς και η εμπορική ονομασία DMC.

Στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία γράφεται: «Το DMC-12 γίνεται 40 ετών! Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 21 Φεβρουαρίου, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο παραγωγής. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε ένα εμβληματικό όχημα στην ιστορία της Αυτοκίνησης από το να ρίξουμε μια ματιά στο (κοντινό) μέλλον του»; Πάντως, δεν αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες για το εάν η Italdesign προγραμματίζει να παρουσιάσει κάποιο πρωτότυπο, με την ευκαιρία της επετείου.