Η Lamborghini Miura SV γίνεται 50 χρονών


Ένα από τα εμβληματικότερα μοντέλα της Lamborghini, η Miura SV, συμπληρώνει πενήντα χρόνια ζωής, επιβάλλοντας ένα ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν της.

  • 15/4/2021

Ήταν Μάρτιος του 1971 όταν η Lamborghini αποκάλυπτε στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης την Miura SV. Ένα μοντέλο το οποίο υποτίθεται πως θα ήταν η εξέλιξη της P400 S, αλλά τελικά ήταν ο αντικαταστάτης της.

Με μία γρήγορη ματιά δεν θα παρατηρήσει κανείς τις διαφορές της SV, αλλά αν είναι πιο προσεκτικός θα διακρίνει πως οι μπροστινοί προβολείς είναι μικρότεροι, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραγωγής.

Επίσης, έχει πιο φαρδιά φτερά, ανασχεδιασμένα πίσω φώτα και ένα καινούριο καπό. Οι ζάντες ήταν επίσης νέες και το πλάτος των πίσω αυξήθηκε από τις 7 στις 9 ίντσες.

Μεγαλύτερο ήταν και το πίσω μετατρόχιο, γεγονός που οδήγησε στην αναθεώρηση των ρυθμίσεων της πίσω ανάρτησης, την ίδια στιγμή που το πλαίσιο ενίσχυε την ακαμψία του.

Κάτω από τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος διατηρήθηκε ο V12 κινητήρας των 4 λίτρων της Lamborghini, ο οποίος με τις κατάλληες αναβαθμίσεις αύξησε την ισχύ του στους 385 ίππους.

Σύμφωνα με τους τότε επικεφαλείς μηχανικούς της Lamborghini, Paolo Stanzani και Giampaolo Dallara, χάρη στην εμπειρία που απέκτησαν τα πρώτα 5 χρόνια στην κατασκευή της Miura, το αυτοκίνητο ήταν ικανό να αναπτύξει τελική ταχύτητα πάνω από 290 km/h και να καλύψει το πρώτο χιλιόμετρο από στάση σε 24 δευτερόλεπτα.

Η παραγωγή της τερματίστηκε το 1973, μετά και την κατασκευή 150 αντιτύπων, ενώ το τελευταίο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1975 για τον επιχειρηματία Walter Wolf και τώρα βρίσκεται ως έκθεμα στο μουσείο της Lamborghini.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.