Η Μ. Βρετανία... γεμίζει με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου!


Αυξάνεται ο στόλος των επαγγελματικών οχημάτων FCEV, την ώρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν σιγά-σιγά να ασχολούνται με το υδρογόνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 17/8/2022

Η καναδική εταιρεία κατασκευής κυψελών καυσίμου υδρογόνου, Loop Energy, θα ανοίξει την πρώτη της εγκατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα στο Essex του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ώρα που μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Jaguar Land Rover αλλά και νεοεισερχόμενοι, όπως η Ineos, ετοιμάζονται να αναπτύξουν εκδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων που θα έχουν ως καύσιμο το υδρογόνο (Fuel Cell EV), ήδη η νέα τεχνολογία έχει εισχωρήσει στο χώρο των επαγγελματικών αυτοκινήτων.

Με τη νέα της εγκατάσταση, που θα περιλαμβάνει τμήματα εξυπηρέτησης πελατών, διαχείρισης αποθεμάτων και υποστήριξης παραγωγής, η Loop Energy θα ξεκινήσει την προμήθεια κυψελών καυσίμου υδρογόνων από τον κατασκευαστή FCEV φορτηγών, Tevva Motors.

Τα νέα δεδομένα που έρχονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να φέρουν το υδρογόνο στο προσκήνιο στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αποτελέσουν παρελθόν πριν την ολοκλήρωση της δεκαετίας για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, η καναδική εταιρία σκοπεύει να προμηθεύσει με κυψέλες υδρογόνου ένα μέγεθος αγοράς φορτηγών αλλά και λεωφορείων που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων 2-3 ετών.

«Η επενδυτική μας δέσμευση για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στρατηγική για να εξυπηρετήσει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Loop Energy, Ben Nyland.

Και αν η συγκεκριμένη τεχνολογία μοιάζει πολύ μακρινή, ακόμα, για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, ήδη η Jaguar Land Rover έχει την ανάπτυξη ενός Land Rover Defender που θα χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμων υδρογόνου, ως μέρος του προγράμματος Project Zeus. Όσο για την Ineos, αναμένεται να κάνει το ίδιο μέχρι το τέλος του χρόνου για μια τροποποιημένη έκδοση FCEV του Ineos Grenadier, με χρήση λογισμικού προερχόμενου από την Hyundai.