H νέα εποχή της Stellantis


H Stellantis, o καινούργιος Όμιλος που προέκυψε στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, από την σύμπραξη των FCA και PSA, ξεκίνησε ουσιαστικά την επιχειρηματική πορεία του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 20/1/2021

Ο Όμιλος Stellantis, ο οποίος απαρτίζεται από τον Όμιλο PSA και τον Όμιλο FCA, στοχεύει «να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της νέας εποχής της αυτοκίνησης, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την αλλαγή στον τρόπο που η κοινωνία κινείται», όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι συνολικά 14 αυτοκινητοβιομηχανίες που βρίσκονται σε αυτόν, πρόκειται να ανταγωνίζονται με αξιώσεις σε παγκόσμιο επίπεδό και να προσφέρουν (όλες μαζί) 39 αμιγώς ηλεκτροκίνητα και εξηλεκτρισμένα οχήματα, ως το τέλος της χρονιάς.

Ο κ. John Elkann, Πρόεδρος του Ομίλου Stellantis.
Ο κ. John Elkann, Πρόεδρος του Ομίλου Stellantis.

Ο Όμιλος Stellantis, ο οποίος από εχτές (σημ.: 19 Ιανουαρίου 2021) άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ως εταιρική οντότητα, αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Με περίπου 400.000 εργαζομένους, συνολικά, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων σε 30 χώρες και θα προσφέρει τα μοντέλα του σε περισσότερες από 130. Όπως έγινε γνωστό προς τους μετόχους, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να επιτυγχάνονται συνέργειες ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος, ενώ δεν πρόκειται να σταματήσουν τη λειτουργία τους κάποιες από τις μονάδες παραγωγής.

O κ. Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Stellantis.
O κ. Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Stellantis.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του καινούργιου Ομίλου είναι εντεκαμελές. Πρόεδρος έχει οριστεί ο John Elkann που προέρχεται από την FCA και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ Carlos Tavares o οποίος προέρχεται από την PSA. Ο Όμιλος Stellantis στις 18 Ιανουαρίου εισήχθη στα χρηματιστήρια «Euronext N.V» (στο Παρίσι) και «Borsa Italiana» (στο Μιλάνο) και μία ημέρα αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 3 Μαρτίου.

Ο κ. Elkann δήλωσε σχετικά:«Δεν είναι σύμπτωση ότι η Stellantis γεννιέται ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος μας έχει ανάγκη ένα νέο είδος αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο θα προσφέρει καθαρές και έξυπνες λύσεις που θα δίνουν την ελευθερία κίνησης σε όλους. Το μέγεθος και η παρουσία μας σε παγκόσμιο επίπεδο μας δίνει τα εφόδια για να επενδύσουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες και κορυφαίες επιλογές για τους πελάτες μας.

»Είναι, όμως, η γεωγραφική και πολιτισμική ποικιλία της Stellantis, που από την πρώτη ημέρα θα αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα μας. Είναι οι άνθρωποι μας που με την ενέργεια, τις γνώσεις και την συνεχή εστίαση τους, κάνουν τη Stellantis αυτό που είναι σήμερα. Και είναι αυτοί που  με την καθημερινή τους συνεισφορά θα χτίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη Εταιρεία για αυτή τη νέα εποχή της αυτοκίνησης».

Με τη σειρά του, ο κ. Tavares επισήμανε:«Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα. Έναν χρόνο αφού ανακοινώσαμε την πρόθεση μας, η Stellantis γεννήθηκε, παρά τις κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις λόγω της πανδημίας του COVID-19. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις ομάδες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνέχισαν τις δραστηριότητες μας αυτή την εξαιρετική χρονιά.

»Αυτό δείχνει την ευελιξία, τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα της Εταιρείας μας. Παράλληλα αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητα μας να έχουμε ηγετική θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία, μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον. Η Stellantis είναι εστιασμένη “στο κυνήγι της τελειότητας” και την προστασία των εργαζομένων της».