Η νέα γενιά του iDrive της BMW


H BMW παρουσίασε την όγδοη γενιά του συστήματος iDrive το οποίο θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στην καινούργια αμιγώς ηλεκτροκίνητη iX.

  • KEIMENO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 16/3/2021

Πριν από είκοσι χρόνια, η BMW παρουσίασε την (τότε) καινούργια Σειρά 7, την τέταρτη γενιά του κορυφαίου μοντέλου της. Σε αυτή, εκτός από το σχήμα της (το οποίο είχε επιμεληθεί ο Chris Bangle) ξεχώριζε και το σύστημα «iDrive».

Επρόκειτο για μία καινοτόμα εφαρμογή διαδραστικής λειτουργίας μεταξύ του οδηγού και των επιμέρους συστημάτων του οχήματος, η οποία δημιούργησε μεγάλη αίσθηση και τελικά αποτέλεσε αντικείμενο αντιγραφής για τους ανταγωνιστές της BMW, οι οποίοι ανέπτυξαν αντίστοιχα συστήματα.

Πρόσφατα, η βαυαρική εταιρεία παρουσίασε στην έκθεση τεχνολογίας «CES» το «iDrive 8», την καινούργια, όγδοη κατά σειρά, γενιά του συστήματος, το οποίο θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στη νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητη iX.

Στο iDrive 8, βασικό στοιχείο θα είναι επιλογή των επιμέρους λειτουργιών, κυρίως μέσω φωνητικών εντολών και «διαλόγου» το οδηγού ή των επιβατών με το σύστημα. Φυσικοί διακόπτες υπάρχουν αλλά μόνο για να τους διευκολύνουν στην αμεσότερη εκτέλεση των συνήθως επιθυμητών λειτουργιών του οχήματος.

Στην BMW, εξέλιξαν περισσότερο το σύστημα «Intelligent Personal Assist», τον ψηφιακό βοηθό, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνομιλία τού οδηγού και των επιβατών με το όχημα. Επίσης, το σύστημα διαθέτει νέα γραφικά ώστε να ενημερώνει τον οδηγό για τις απαραίτητες πληροφορίες που αυτός χρειάζεται κάθε φορά. 

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, το iDrive 8 θα προσφέρει μια νέα εμπειρία στον χρήστη του καθώς οι επιλογές και οι ενδείξεις στις οθόνες που υπάρχουν στο ταμπλό, αλλά και στο σύστημα Head-up Display, θα είναι παραμετροποιήσιμες τόσο σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της πληροφορίας όσο και στο χρωματικό και γενικότερο εικαστικό περιβάλλον.

Επίσης, χάρη στο σύστημα «BMW ID» (μια νέα προσθήκη στην τεχνολογία BMW ConnectedDrive) και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, το iDrive 8 θα μπορεί να μαθαίνει τις συνήθειες του οδηγού (ή των οδηγών) τού οχήματος και να προσαρμόζεται σε αυτές, δίνοντας προτεραιότητα στις πληροφορίες που αυτός χρειάζεται συνήθως. Τέλος, η BMW θα διαθέτει αναβαθμίσεις στο λογισμικό του νέου συστήματος μέσω «over the air» διαδικασίας.