Η Nikola θέλει να συνεργαστεί με τη Hyundai


Ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας Nikola δήλωσε σε συνέντευξή του στον κορεατικό Τύπο ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τη Hyundai για τη δημιουργία ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα διαθέτουν ενεργειακές κυψέλες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 13/8/2020

Ο κ. Trevor Milton, ο ιδρυτής της Nikola Corporation η οποία εξελίσσει ηλεκτροκίνητα pickup οχήματα και τράκτορες, δήλωσε για μία ακόμα φορά την επιθυμία του να συνεργαστεί με τη Hyundai, με σκοπό την από κοινού δημιουργία νέων μοντέλων που θα διαθέτουν κυψέλες καυσίμου και θα χρησιμοποιούν υδρογόνο για την παραγωγή ενέργειας. Ο ίδιος είπε ότι έχει υποβάλλει δύο φορές το αίτημά του στην κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά αυτή το έχει απορρίψει. 

Στέλεχος της Hyundai, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε σχετικά: «Εάν η Nikola μάς υποβάλλει επίσημα πρόταση, τότε θα τη σκεφτούμε. Εμείς θέλουμε να παράγουμε και να πουλήσουμε τα δικά μας οχήματα αυτής της τεχνολογίας στην αγορά και τα δικά μας συστήματα σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Nikola θα είναι δυνητικός ανταγωνιστής μας στα φορτηγά και στα pickup. Θα είναι μια περίπλοκη συνεργασία».

Η κορεατική εταιρεία έχει δημιουργήσει το XCIENT Fuel Cell (φωτογραφία επάνω), το πρώτο της φορτηγό παραγωγής με κυψέλες καυσίμου και τον περασμένο μήνα εισήγαγε δέκα οχήματα στην Ελβετία για να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες. Όπως ανακοινώθηκε, ως το τέλος του έτους θα κατασκευάσει συνολικά 50, ενώ ως το 2025 θα κατασκευάσει 1.600. Το XCIENT FCEV έχει σύστημα 190 kW και αυτονομία περίπου 400 km μέχρι τον υποχρεωτικό ανεφοδιασμό του με υδρογόνο. Σύμφωνα με τη Hyundai, αυτή η διαδικασία διαρκεί 8-10 λεπτά της ώρας. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι θα κατασκευάσει και έναν τράκτορα με αυτονομία 1.000 km.