Η Nissan θα κλείσει το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη


Όπως ανακοινώθηκε, η Nissan θα σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη ισπανική πόλη από τον προσεχή Δεκέμβριο, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης εντός του Renault Alliance.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/5/2020

Σύμφωνα με τον κ. Gianluca De Ficchy, Πρόεδρος της Nissan Ευρώπης, τον προσεχή Δεκέμβριο η εταιρεία πρόκειται να διακόψει την παραγωγική διαδικασία και να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη, καθώς και δύο παρακείμενες σε αυτό εγκαταστάσεις. «Δεν υπάρχει κάποια βιώσιμη λύση για το μέλλον» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του, αναφερόμενος σε αυτό. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ιαπωνική εταιρεία θα διατηρήσει σε λειτουργία τις άλλες δύο μονάδες παραγωγής που διαθέτει στα βόρεια της Ισπανίας.

Στο εργοστάσιο της Βαρκελώνης απασχολούνται 2.400 άτομα ενώ άλλοι 600 βασίζονται άμεσα σε αυτό, επαγγελματικά. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων της Ισπανίας, η διακοπή λειτουργίας του θα επηρεάσει συνολικά περίπου 25.000 εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του. Σε αυτό, η Nissan κατασκεύαζε το Navara και το βαν NV200 ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την παραγωγή και του e-NV200, δηλαδή της ηλεκτροκίνητης έκδοσής του. Όπως έγινε γνωστό, η παραγωγή του Navara θα μεταφερθεί στη Νότια Αφρική, ενώ το e-NV200 θα συνεχίσει να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Renault που βρίσκεται στην πόλη Maubeuge, κοντά στα γαλλοβελγικά σύνορα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση προκάλεσε ανησυχία στους εργαζόμενους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης παραγωγικής μονάδας θα προκαλέσει ζημιά ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και κάλεσε τα ανώτατα στελέχη της Nissan να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσει την κατασκευαστική δραστηριότητά του. Μάλιστα, τόσο αυτή όσο και οι τοπικές αρχές της Βαρκελώνης είχαν προτείνει κάποια επιχειρηματικά σχέδια, όμως δεν εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά του. 

Διαβάστε, επίσης: Η Συμμαχία αντεπιτίθεται! Το μέλλον των Renault-Nissan-Mitsubishi.