Η πιο ισχυρή Brabus όλων των εποχών «απογειώνεται» με 930 PS (video-photos)


Βασίζεται στην Mercedes-AMG GT 63 S E-Performance και χρειάζεται μόλις 2,8 sec. για τα 0-100 km/h.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: BRABUS
  • 25/5/2023

Σε αρκετά από τα μοντέλα της Mercedes υπάρχουν εκδόσεις AMG, που χαρακτηρίζονται για τα σπορ, ενίοτε και «άγρια» σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τους και, κυρίως, τις υψηλότερες επιδόσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που… δεν ικανοποιούνται εύκολα και πάντα ζητούν ολοένα και περισσότερους ίππους από τα κινητήρια σύνολα, ακόμα υψηλότερες τελικές ταχύτητες αλλά και «ελαχιστοποίηση» του χρόνου που απαιτείται στις επιταχύνσεις.

Εκεί έρχεται η Brabus. Ο γνωστός γερμανικός βελτιωτικός οίκος βάζει τη δική του «πινελιά», σαν κερασάκι στην τούρτα, για να «αποζημιώσει» και τους πιο απαιτητικούς. Και αυτό έκανε και με το νέο της μοντέλο, τη Brabus 930.

Αν και από μόνο του το όνομα μπορεί να «μη λέει κάτι», ωστόσο για τους… υποψιασμένους, ο αριθμός δεν είναι τυχαίος. Το sport coupe, που βασίζεται στην plug-in hybrid Mercedes-AMG GT 63 S E-Performance, αποδίδει 930 PS και 1.550 Nm, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μόλις 2,8 sec. για τα 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 316 km/h.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει η εταιρεία, «περιορίζεται ηλεκτρονικά» στο συγκεκριμένο νούμερο, προκειμένου να «προστατευθούν» τα ελαστικά υψηλής απόδοσης Continental SportContact 7.

Η «μητρική» έκδοση από το Affalterbach αποδίδει 842 PS και για να μπορέσει η Brabus να ανεβάσει την ισχύ, αντικατέστησε τα δύο turbo του V8 κινητήρα 4,0 L με δύο δικά της, που είναι μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά.

Φυσικά, το αεροδυναμικό πακέτο είναι αναβαθμισμένο, με νέο εμπρός σπόιλερ, ένθετα στις μεγάλες εισαγωγές αέρα του εμπρός προφυλακτήρα, ανασχεδιασμένη μάσκα και διαφορετικό διαχύτη στο πίσω μέρος, που πλαισιώνει τις τέσσερις σπορ Brabus απολήξεις της εξάτμισης. Φυσικά, το ανθρακόνημα είναι το κυρίαρχο πρόσθετο υλικό, που συναντάται ακόμα και στα καλύμματα των καθρεπτών.

Οι νέες ζάντες 21 ιντσών εμπρός και 22 ιντσών πίσω δε βελτιώνουν μόνο την εμφάνιση αλλά και την ευστάθεια του sports coupe, ενώ η ειδική ανάρτηση της Brabus δίνει τη δυνατότητα μεταβολής της απόστασης από το έδαφος μέχρι τα 20 mm, βελτιώνοντας τη δυναμική και το χειρισμό λόγω του χαμηλότερου κέντρου βάρους.

Τα αποκλειστικά στοιχεία συνεχίζονται και στο εσωτερικό, με την πολυτελή μαύρη δερμάτινη επένδυση που τονίζεται από κόκκινες ραφές, ενώ υπάρχουν αρκετά φινιρίσματα από ανθρακονήματα. Καθίσματα, ταπέτα και πορτμπαγκάζ «κοσμούνται» από ειδικό τριγωνικό κεντημένο σχέδιο, ενώ τα πεντάλ καλύπτονται από ανοδιωμένο αλουμίνιο.

Όσο εντυπωσιακά είναι τα χαρακτηριστικά της Brabus 930, άλλο τόσο είναι και η τιμή του στη Γερμανία: 323.435 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 19%).