H Tesla απέρριψε ευρωπαϊκή επιδότηση ύψους 1,1 δις ευρώ


Αντίθετος με κάθε μορφή κρατικής βοήθειας εμφανίστηκε ο Elon Musk και κατά συνέπεια ο τομέας κατασκευής μπαταριών στο Gigafactory της Γερμανίας προχωρά με ίδια κεφάλαια της εταιρίας.

  • 29/11/2021

Ήταν αρχές του έτους όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σχέδιο το οποίο προέβλεπε οικονομική στήριξη σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να αναπτύξουν μονάδες κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Στόχος του σχεδίου είναι να μειωθούν τα επόμενα χρόνια δραστικά οι εισαγωγές μπαταριών από την Κίνα ενώ παράλληλα αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ανάμεσα στις βασικές υποψήφιες εταιρίες για να λάβουν την εν λόγω χρηματοδότηση ήταν και η Tesla προκειμένου να επισπεύσει την δημιουργία ξεχωριστού τομέα κατασκευής μπαταριών «4680» στο Gigafactory που βρίσκεται στα περίχωρα του Βερολίνου και το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες. 

Έκπληξη η απόσυρση της αίτησης δανεισμού

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα χρήματα που είχαν υπολογισθεί να δοθούν ως επιδότηση στην Tesla για αυτό τον σκοπό ξεπερνούσαν τα 1.1 δις ευρώ, με την τελική έγκριση να ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικάνικης φίρμας, αυτό το ποσό δεν θα εκταμιευθεί αφού η αίτηση της εταιρίας απεσύρθη προκαλώντας έκπληξη αλλά και φόβους ότι το συγκεκριμένο project θα μείνει πίσω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο ίδιος ο Elon Musk με τοποθέτηση του στο Twitter δήλωσε: «Ανέκαθεν η θέση της Tesla ήταν πως οι κρατικές επιδοτήσεις πρέπει να καταργηθούν. Αλλά σε αυτές θα πρέπει να συγκαταλέγονται και οι υπέρογκες επιδοτήσεις για το πετρέλαιο και το αέριο. Όμως, για κάποιον λόγο οι κυβερνήσεις δεν το επιθυμούν αυτό…».

Όσοι πάντως «φοβήθηκαν» ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του τομέα των μπαταριών, ο εκπρόσωπος της Tesla φρόντισε να τους καθησυχάσει τονίζοντας πως ο αρχικός σχεδιασμός προχωράει κανονικά με ίδια κεφάλαια της εταιρίας τα οποία υπολογίζονται ότι αγγίζουν τα 5 δις ευρώ.