Η Toyota αλλάζει την πολιτική της στα EV, «στοχεύοντας» την Tesla


Το Reuters υποστηρίζει ότι οι Ιάπωνες έβαλαν ήδη «στον πάγο» αρκετά από τα projects για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως το Compact Cruiser και το Crown.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 25/10/2022

Η Toyota εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της στρατηγικής της για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να ανταγωνιστεί καλύτερα σε μια ακμάζουσα αγορά στην οποία άργησε να εισέλθει.

Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, επισημαίνοντας ότι οι Ιάπωνες έχουν ήδη σταματήσει ορισμένες ενέργειες σε υπάρχοντα projects για EV, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τέσσερα άτομα με γνώση των σχεδίων που εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Οι προτάσεις που εξετάζονται, εάν γίνουν αποδεκτές, θα ισοδυναμούσαν με μια ριζοσπαστική αλλαγή για την Toyota και θα αναδιαμορφώσουν το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, ύψους 38,5 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε πέρυσι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία για να ανταγωνιστεί καλύτερα εταιρείες όπως η Tesla.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια ομάδα εργασίας εντός της Toyota έχει επιφορτιστεί να περιγράψει τις επόμενες κινήσεις, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν είτε βελτιώσεις στην υπάρχουσα πλατφόρμα EV είτε τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εν αναμονή των προτάσεων, η Toyota έχει ήδη αναστείλει τις εργασίες σε μερικά από τα 30 projects EV που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο, τα οποία σύμφωνα με τις πηγές και ένα έγγραφο που εξέτασε το Reuters περιλαμβάνουν το crossover Compact Cruiser και το αμιγώς ηλεκτρικό Crown.

Από την πλευρά της, η ιαπωνική εταιρεία ξεκαθάρισε ότι έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters ο,τιδήποτε περισσότερο.

Ο υπό εξέταση επανασχεδιασμός είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνει την κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων που βρίσκονται ήδη σε προγραμματισμό. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα έδινε στην Toyota την ευκαιρία να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα brand με μια πιο αποτελεσματική παραγωγική διαδικασία, καθώς οι πωλήσεις EV σε ολόκληρη τη αυτοκινητοβιομηχανία υπερβαίνουν τις προηγούμενες προβλέψεις της Toyota.

Ως μέρος της αναθεώρησης, εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασης της πλατφόρμας e-TNGA, που υποστηρίζει τα EV και έχει παρουσιαστεί το 2019. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος παραγωγής μοντέλων όπως το bZ4X, που βασίστηκε σε αυτή.

Η τετράδα των ατόμων που έδωσε τις πληροφορίες στο Reuters υποστήριξε ότι η ανάγκη για αναθεώρηση προκλήθηκε εν μέρει από τη συνειδητοποίηση από ορισμένους μηχανικούς και στελέχη της Toyota ότι η εταιρεία έχανε τον «πόλεμο» εργοστασιακών δαπανών από την Tesla στα ηλεκτρικά οχήματα.

Πριν από μια δεκαετία, όταν η Toyota απέκτησε μερίδιο στην Tesla και οι δύο συνεργάστηκαν για να παράγουν μια ηλεκτρική έκδοση του RAV4, πολλοί μηχανικοί της Toyota πίστευαν ότι η τεχνολογία της Tesla δεν ήταν απειλή, ανέφεραν δύο από τις πηγές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Τότε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν πολλά να μάθουν».

Η Toyota διέκοψε το ηλεκτρικό RAV4 το 2014 και πούλησε το μερίδιό της στην Tesla το 2017.

Πηγή: Reuters