H Volvo πάει πόλεμο


Το αντίπαλο δέος του μέχρι σήμερα γνωστού Humvee δημιούργησε η Arquus, η οποία ανήκει στη Volvo.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/7/2019

H Ευρώπη απέκτησε το δικό της Humvee. Η γαλλική εταιρεία Arquus δημιούργησε ένα θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα, το οποίο δείχνε αν μη τι άλλο ικανό να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη γραμμή της κατηγορίας του.

Το Scarabee, όπως ονομάζεται, διαθέτει ελαφριά θωράκιση και την ικανότητα να ελίσσεται με χαρακτηριστική ευκολία αξιοποιώντας τόσο το υβριδικό κινητήριο σύνολο που συνδυάζει έναν πετρελαιοκινητήρα 300 ίππων και ένα ηλεκτρικό μοτέρ 100 ίππων όσο και το σύστημα τετραδιεύθυνσης.

Παρά το βάρος των 5.987 κιλών, το Scarabee είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε επιτρέπεται η ρίψη του από αέρος, ενώ στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ένα οπλοπολυβόλο 12,7 χιλιοστών της Browing.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Arquus ανήκει από το 2018 στον όμιλο της Volvo και θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πλειοδότες του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια 725 θωρακισμένων οχημάτων το 2025.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η εταιρεία δεν είναι πιο γαλλικών συμφερόντων, το 95% των τμημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του Scarabee προέρχεται από Γάλλους προμηθευτές, κάτι που ενδεχομένως να παίξει τον ρόλο του για την παρουσία του στις τάξεις του γαλλικού στρατού.